Reps: jään oma kandidatuurile kindlaks ega hakka midagi muutma (1)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailis Reps
Mailis Reps Foto: Dmitsi Kotjuh

Keskerakonna presidendikandidaadiks pürgiv riigikogu keskfraktsiooni asejuht Mailis Reps ütles Postimehele, et tal on väga hea meel, et erakonna esimees Edgar Savisaar oma otsuse teatavaks tegi ning presidendidebatt Keskerakonna volikogul saab nüüd olema kindlasti palju tugevam.

Mailis Reps ise kohapeal Savisaare kõnet ei kuulanud, vaid vaatas seda tagantjärele internetist. Ta selgitas, et oli oma meeskonnaga Tartus ja plaanid sealse rahvaga kohtuda olid juba ammu tehtud, vastasel juhul oleks ta Savisaare kõnet huviga kuulama läinud.

Reps tõdes, et volikogu saab 11. juunil kindlasti palju tugevama debati nüüd, kui ka Savisaar otsustas erakonna presidendikandidaadiks pürgida. «Diskussioon saab olema kindlasti palju tõsisem, sest Savisaar pole varem presidendikandidaat olnud ja eks see ole temale ka esmakordne,» sõnas Reps. «Minul on aga väga hea meel, et erakonna esimees oma lõpliku otsuse tegi ja loodan, et debatt saab volikogus olema väga konstruktiivne.»

Ta märkis, et ei osanud arvata, kas Savisaar teatab täna oma valmisolekust, kuid kinnitas, et on ise sel laupäeval toimuvaks erakonna volikoguks igati valmistunud ega hakka midagi muutma. «Mina isiklikult jään oma kandidatuuri ja debati juurde kindlaks ega muuda seda ei üht- ega teistpidi,» ütles ta, lisades, et jätkab innukalt tööd ja enne laupäeva on tal ees veel terve hulk kohtumisi üle Eesti.

Savisaarel on mõistagi erakonnasiseselt väga suur toetus, sest inimesed on liitunud erakonnaga põhjusel, et Savisaar on selle esimees, nentis keskfraktsiooni asejuht. Ent, kas antud juhul tehakse otsus puhtalt Savisaare senisest panusest lähtuvalt või vaadatakse presidendivalimistele veidi laiemalt, see selgub tema sõnul juba laupäeval. «Usun, et antud juhul käib debatt ikkagi selle ümber, millised ootused on presidendile ja millised on tema isikuomadused.»

Ta lisas, et erakonnas on kindlasti neid, kes toetavad kogu südamest Savisaart, aga neidki, kes toetavad mõnda teist kandidaati. Kes võib Keskerakonna presidendikandidaadiks saada, seda ei hakanud Reps ennustama, sest kõik on võimalik.

Kõige suurema erinevusena enda ja Savisaare vahel tõi ta aga välja selle, et kui Savisaar vaatab paljuski tagasi, siis tema vaatab pigem edasi. «Savisaare panus ja selline ajalooline sümbol on ikkagi taasiseseisvumisaeg ja kõik need protsessid, mis on olnud 25 aastat tagasi. Aga mina vaatan oma vanusest ja võib-olla ka ootustest tulenevalt pigem ikka tulevikku ja näen Eestit 20-30 aasta perspektiivis.»

Loone: Savisaar on üks tugevamaid kandidaate

Keskerakonna peasekretär Oudekki Loone ütles pärast Savisaare kõnet, et peab teda kindlasti üheks erakonna tugevamaks presidendikandidaadiks.

«Ma kristallkuuli ei oma ja spekuleerima ei hakka, kuid kindlasti on Edgar Savisaarel väga tugev demokraatlik mandaat olemas. Nii et ma loodan, et see tema tänane kinnitus veenab meie volinikke väga selgelt, et ta on hea kandidaat,» vastas Loone küsimusele, kas laupäeval, 11. juunil toimuval Keskerakonna volikogul kinnitatakse erakonna presidendikandidaat.

«Oht on muidugi see, mis kipub Edgari puhul ikka olema, et inimesed arvavad, et teda oleks märgatavalt rohkem vaja peaministrina. Aga ma arvan, et tema soovi austatakse ja seetõttu me teda toetame,» märkis Loone, lisades: «Kindlasti ma arvan, et Edgar on üks tugevamaid kandidaate.»

Nii Loone kui ka Reps leidsid, et asjaolu, et Savisaare vastu on algatatud kriminaalasi, ei tohiks kandideerimisel takistuseks saada. «Me kõik saame aru, et see on poliitiline protsess,» nentis Loone. «Inimesele on esitatud kahtlustus ja sellest ei ole midagi tulnud.»

Reps tõi välja, et Savisaar on sünnipärane kodanik ja ka vanus klapib, seega põhiseadusest tulenevad nõudmised on täidetud ja siinkohal takistusi ei ole.  

Ernits: võtame päev korraga

Lisaks Savisaarele ja Repsile on keskerakondlastest seni oma valmisolekust presidendiks kandideerida teatanud ka riigikogu liige Peeter Ernits ja Marina Riisalu.

Peeter Ernits, kes oli ka ise kohapeal, ütles, et temale Savisaare otsus üllatusena ei tulnud. «Küsimus oli ainult selles, millal ta teatab.» 

Ta nentis, et tal on hea meel, et Savisaar kandidaadiks pürgib ning lisas, et tema on praegu samasugune kandidaat, nagu on seda Savisaar. «Presidendivalimistel ei ole küsimus selles, kas keegi tahab presidendiks saada, vaid selles, kelle peale kokku lepitakse. See on puhas matemaatika,» märkis Ernits, kinnitades, et ta ei lase end Savisaare teatest sugugi heidutada.

Ernits lisas, et on loomulik, et kui erakonna esimees soovib kandideerida, siis on tal väga suur võimalus ka valituks saada. «Kuid rõhutan siiski, et meil on neli kandidaati. Ootame ära. Võtame päev korraga,» märkis ta, lisades, et ka temal on toetajad selja taga.

Savisaar pahandas küsimuse peale

Edgar Savisaar ütles Postimehele, et see on reaalne, et temast saab järgmine Eesti president. «Mina arvan, et reaalne. Teie võite ka teisiti arvata.»

«Kuulge, ma olen kümme korda olnud kahtlustatav,» vastas erakonna esimees aga küsimusele, kas see ei mõjuta kuidagi presidendivalimistel osalemist, et ta on kriminaaluurimise tõttu Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud. «Ma saan aru, et Postimees selle üle rõõmustab, kuid ma arvan, et inimesed ei rõõmusta selliste rumaluste üle!» märkis ta. Pisut hiljem hüüdis ta reporterile järele: «Kuule, anna andeks, ma ei tahtnud pahandada.»

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar pidas täna Tallinnas rahvusraamatukogus kõne, teatades, et on valmis osalema presidendivalimistel, kui erakonna volikogu otsutab ta valida Keskerakonna presidendikandidaadiks.

Savisaare kõnet kogunes kuulama saalitäis rahvast. Jagati Keskerakonna kirjadega õhupalle, lauldi hümni ja plaksutati innukalt. 

Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Keskerakonna esimeest kahtlustatakse korduvas altkäemaksu võtmises.

Loe lähemalt:

Homme kohtuvad riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed presidendikandidaat Eiki Nestoriga. Keskerakonna fraktsioon on seni ametlikult kohtunud Siim Kallase ning Marina Kaljurannaga. Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul võiks aga järgmine fraktsiooni väisav kandidaat olla Keskerakonna endi ridadest.

Keskerakonna presidendikandidaadi otsustab erakonna volikogu 11. juunil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles