Võidupüha paraadil Võrus saab esmakordselt näha liitlaste tehnikat

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta Võidupüha paraad Hiiumaal.
Eelmise aasta Võidupüha paraad Hiiumaal. Foto: Toomas Tatar

Kaitseliidu korraldataval Võidupüha paraadil Võrus osaleb tänavu 700 inimese, esmakordselt iseseisvuse taastamise järel võib Võidupüha paraadil näha ka liitlaste tehnikat ja relvastust.

23. juunil toimuval paraadil rivistuvad Võrus Vabaduse tänaval üles üksused Võrumaa, Tartu, Sakala, Põlva, ja Valgamaa malevatest. Lisaks on kompanii suuruste üksustega väljas Naiskodukaitse, Noored Kotkad ja Kodutütred ning liputoimkonnad Küberkaitseüksusest ning Kaitseliidu koolist.

Politsei- ja piirivalveametist tuleb paraadile rühm. Taktsammu hoiavad Kaitseliidu orkestrid ja kaitseväe orkester, teatas Kaitseliit.

USA üksustest on paraadil kohal Strykeri rühm nelja soomusmasinaga, samuti üks soomuk miinipildujaga, meditsiinisoomuk ja juhtimissoomuk. Taasiseseisvunud Eestis peetud Võidupüha paraadidel ei ole varem ükski välisüksus oma tehnikaga väljas olnud.

Kaitseliidu sõsarorganisatsioonidest osalevad paraadil Leedu KASP ja Läti Zemessardze rühma suuruste üksustega. Taanist osaleb paraadil liputoimkond.

Võidupüha sündmused Võrus saavad alguse juba 22. juunil kell 17 Carolin Illenzeeri Fondi heategevusliku kontserdiga «Laulud sõdurile 2016» Võru spordihallis. Kell 19.30 on rahvapidu Tamula rannas. Rahvapeo raames süütavad noorkotkad kell 22 tikkude või välgumihkli abita muinastule.

23. juuni hommikul kell 9 asetatakse pärjad Vabadussõjas langenute mälestussamba jalamile Võru linnakalmistul. Eelmisel päeval Toris süüdatud Mälestustuli ja Tamula rannas süüdatud Muinastuli ühendatakse siin Võidutuleks ning tuletoojatele antakse üle Võidutule medalid. Tuletoojateks on tänavu parimad noorkotkad ja kodutütred.

Kell 10 algab Võidupüha oikumeeniline jumalateenistus EELK Võru Katariina kirikus. Paraad algab kell 11 Võrus Vabaduse tänaval ning pärast paraadi, alates 12st on Tamula rannahoone ees avatud Kaitseliidu ja kaitseväe lahingutehnika näitus ning samast saadetakse Võrumaa valdadesse Võidutuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles