Hannes Võrno: ma ju ütlesin, Mihkel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Võrno.
Hannes Võrno. Foto: Sander Ilvest

Endine riigikogulane, saatejuht ja kaitseväelane Hannes Võrno usub, et Mihkel Raud ei ole poliitikas läbikukkunud, vaid kuulub nende inimeste sekka, kes saavad hakkama ka ilma riigikogu palgata.

«Mihkel Raual on ilmselgelt Eesti kodanikuna ja Eesti inimesena väga tundlik sotsiaalne närv ja ühiskonnas kaasa rääkimise oskus, mis ükskõik kas Toompea mäe otsas või allpool olles ei kao mitte kuhugi,» lausus ta.

Võrno on kindel, et Raud ei ole poliitikas läbikukkunud. «See, et ta on valinud tegevpoliitiku või palgalise ameti asemel teise tee, mis ei võta temalt vähemaks tema vastutust, olles juba saadikuna valijate hääled saanud, siis ma arvan, et poliitika ei kaota ja ka Mihkel ei kaota,» leidis Võrno.

«Mina võtan Mihkli otsuse ees valveseisangu ja teen rõõmsa kummarduse, sest Mihkel näitab sellega ennekõike seda, et ta on üks inimestest, kes saab hakkama ka ilma selleta, et riigikogu on tema jaoks paik, kus palgalisena ellu jääda,» lausus ta.

Endine IRLi poliitik tõdes, et tema isiklik kogemus riigikogus näitas, et väga lihtne on riigikogus istuda opositsioonis, kuid märksa keerulisem on olla koalitsioonipoliitik. «Sa tegelikult lihtsalt mögised seal,» võttis ta kokku opositsiooni töö. Koalitsioonis olemine on aga tema sõnul suur kompromisside tegemise kunst.

Võrno ei usu, et aasta riigikogus Raua edasist tööd teleajakirjanikuna segab, sest Raua maailmavaade oli kõigile ammu selge. Võrno sõnul mõjuvad märksa vähem veenvalt need ajakirjanikud, kes ainult üritavad näida poliitiliselt sõltumatud. Pigem võiksidki ajakirjanikud tema hinnangul välja öelda, kas nad on vasak- või parempoolse maailmavaatega.

Võrno tegi ka sotsiaalmeedias Raua poliitikast lahkumise kohta postituse.

Ligi: sümpaatne, et lahkuja ei kiru kolleege

Reformierakondlasest haridusminister Jürgen Ligi avaldas sotsiaalmeedias toetust Raua otsusele poliitikast lahkuda. 

«Sümpaatne ja haruldane, kui lahkuja ei kiru kolleege, riigikogu, erakonda ega poliitikat. Ja üsna erinev aasta-pooleteise-tagusest paukumisest koalitsioonikaaslaste või oma erakonna juhigi aadressil,» kirjutas ta.

Ehkki Raua enda hinnangul kukkus ta poliitikuna läbi, siis päris nii see Ligi arvates siiski pole. «Mingit läbikukkumist pole Mihklil olnud ja mina tänaksin teda lausa hea koostöö eest ta päris alguse käremeelsuse kiuste,» sõnas Ligi.

Raud on Ligi hinnangul eksinud praegu selles, nagu oleks tal esimese aastaga kusagilt väga kukkuda, justkui saaks riigikogu liikmest aastaga saada poliitik. «Selleks läheb vaja vähemalt üht kooseisu ja sellestki piisab vaid neil, kes liiga palju ei mõtle enda võimalustest, vaid poliitikatest, milles on vaja teha otsuseid, ja kuulavad ja vaatavad teisi rohkem kui annavad neile hinnanguid. Ja ka nii positiivseid ei pruugiks anda, sest hea ja kurja täpne vahe on poliitikas siiski väga tähtis.»

«Edu igatahes Mihklile, väikeste stardikomistuste järel on tal läinud tegelikult väga hästi ja minu mälestus jääb meeldiv,» lisas Ligi.

Nestor: mul on Mihklist pagana kahju

Sotsiaaldemokraatliku erakonna presidendikandidaat Eiki Nestori sõnul pole Mihkel Raud kindlasti ebaõnnestunud poliitik.

«Mul on pagana kahju, et ta selle otsuse tegi, aga ma saan ka väga hästi aru, et me elame ju kõik ühte elu ja inimestel peab alati olema vabadus valida,» kommenteeris Nestor.

Ta leidis, et töö riigikogus võib olla vahel rutiinne ning nii andekale ja loova natuuriga inimesele nagu Mihkel, see lihtsalt ei sobi. 

«Kui ta arvab, et tema õige koht on täna ajakirjandus, siis soovin talle edu, jõudu ja jaksu,» avaldas Nestor toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles