Pomerants arutas Maltal Euroopa Varjupaiga Tugiameti loomist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants.
Marko Pomerants. Foto: Toomas Huik / Postimees

Neljapäeval ja reedel, 13. ja 14. jaanuaril jätkus siseminister Marko Pomerantsi välisvisiit Maltal, kus põhitähelepanu koondus Euroopa Varjupaiga Tugiameti ülesehitamisele ja IT agentuuri loomisega seonduvatele teemadele.

«Meie eesmärk on õppida Malta kogemustest Euroopa Varjupaiga Tugiameti ülesehitamisel, sest sarnased väljakutsed ootavad Eestit ees seoses IT agentuuri loomisega,» rääkis Marko Pomerants.

«Eesti saab Euroopa Varjupaiga Tugiameti ülesehitamisse ja rakendamisse tugevalt panustada nii kogemuste kui ka ekspertide näol,» lisas politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitja kodakondsuse ja migratsiooni alal Margit Ratnik. Maltale loodava Euroopa Varjupaiga Tugiameti eesmärk on tagada parem infovahetus Euroopa Liidu liikmesriikide ametkondade vahel ning ühtlustada liikmesmaade praktikat varjupaigaküsimuste käsitlemisel.

Malta justiits- ja siseminister Carmelo Mifsud Bonnici juhtis Eesti delegatsiooni tähelepanu mitmetele administratiivsetele väljakutsetele, mis võivad Eesti ees seista IT agentuuri loomisel. «Me võime ju arvata, et oleme kõikide seatud ülesannete lahendamiseks valmis ja töö sujub plaanipäraselt, kuid reaalsus on see, et nii suure hulga huvitatud osapooltega projekti elluviimisel võib ette tulla palju ootamatuid pisiasju. Näiteks erinev arusaam ruumilahendusest. Seega tuleb meil valmis olla vajadusel nii paindlikust kui ka tõhusat veenmisoskust üles näidata,» rääkis Pomerants.

Visiidil olles külastas siseminister Malta varjupaigataotlejate majutuskeskust ja tutvus nende elutingimustega. «Malta on Euroopas pikemat aega olnud Aafrikast saabuvate põgenike sihtkohaks ja tänu erinevatele illegaalse immigratsiooni vastu võitlemise meetmetele on neil õnnestunud eelmisel aastal põgenike vool peatada,» nentis siseminister.

Eesti delegatsioon kohtus ka Malta politseiülema John Rizzoga Schengeni infovahenduskeskuses ehk Sirene büroos ning ühiselt tõdeti, et Eesti ja Malta koostöö infovahetuse alal on igati edukas. Siseminister Pomerants külastas ka Malta relvajõude, kelle ülesandeks on sarnaselt Eesti politsei- ja piirivalveametiga Euroopa Liidu välispiiri valvamine.

Siseministrit saatsid visiidil siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort, politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitja ülesannetes kodakondsuse ja migratsiooni alal Margit Ratnik ning siseministeeriumi avalike ja välissuhete osakonna juhataja ülesannetes Triin Toompuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles