Rohelised: valitsus kasvatab majandust tulevaste põlvede arvelt

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine Estonia kaevanduses..
Põlevkivi kaevandamine Estonia kaevanduses.. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Rohelised leiavad, et põlevkivi kiirtempos ammutamine tänaste raiskavate tehnoloogiatega vaid ekspordimahtude kasvatamiseks tähendab, et Eesti elab praegu tulevaste põlvede arvelt.

Erakond Eestimaa Rohelised (EER) on mures peaminister Andrus Ansipi juhitud valitsuse tegevuste tagajärjel märgatavalt halvenenud Eesti keskkonnaseisundi pärast, vahendas erakonna parlamendifraktsiooni pressiesindaja.

«Nii on 2007. aastal, võrreldes varasema aastaga, kasvanud põhiliste saasteainete heitkogused õhku märkimisväärses ulatuses. Võrreldes eelmise aastaga tõusis vääveldioksiide heitmete hulk 27 protsenti, lämmastikoksiidide hulk 26 protsenti, süsinikdioksiidi hulk 25 protsenti, CO2 hulk 17 protsenti ja tahkete osakeste hulk 16 protsenti,» leitakse roheliste avalduses.

Eelneva perioodiga võrreldes kasvasid roheliste hinnangul samas suurusjärgus ka Eesti summaarne veekasutus ja jäätmeteke.

«Esmakordselt peale majanduse stabiliseerumist 1990. aastate lõpus on Eesti keskkonna kvaliteet halvenenud,» tõdes riigikogu roheliste fraktsiooni esimees Valdur Lahtvee.

«See on selge märk, et ultraliberaalne valitsus pole suuteline täitma Eesti
Keskkonnastrateegias aastani 2030 ja riiklikus kavas «Säästev Eesti 2001» püstitatud eesmärke majanduse efektiivsemaks muutmisel, majanduskasvu ja keskkonnakasutuse lahutamisel ning keskkonnakvaliteedi hoidmisel, rääkimata selle parandamisest,» toonitas Lahtvee.

«Rahvusliku rikkuse, põlevkivi ja teiste maavarade kiirtempos ammutamine tänaste raiskavate tehnoloogiatega vaid ekspordimahtude ja kasumi kasvatamiseks energia- ja ehitusmaterjalide tööstuses tähendab seda, et elame praegu ja kasvatame vaid väheste ettevõtjate kasumeid tulevaste põlvede arvelt,» öeldakse roheliste avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles