Riik ja EELK ostavad Narva Aleksandri suurkiriku

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Aleksandri kirik
Narva Aleksandri kirik Foto: Mihkel Maripuu

Valitsus otsustas, et riik koos Eesti Evangeelse Luterliku Kirikuga (EELK) ostab Narva Aleksandri suurkiriku pankrotipesast välja.

Valitsus otsustas siseministeeriumile eraldada poole kiriku ostuhinnast ehk 187 500 eurot ning kaasnevateks notari- ja riigilõivukuludeks 2372 eurot.

Teise poole kiriku ostusummast ehk 187 500 eurot tasub EELK.

Lisaks Narva Aleksandri suurkirikule päästetakse pankrotipesast ka Sininõmme kalmistu, Vaivara vana ja uus kalmistu, vallasmälestised ning ajaloolise ja kunstilise väärtusega esemed.

Ostetav vara läheb siseministeeriumi omandisse ja kalmistud on kavas anda Vaivara vallale.

«Juba 132 aastat tagasi pühitsetud Aleksandri suurkirik on oluline eestluse sümbol Narvas. Nii piirkonnas elavate inimeste kui ka Eesti jaoks laiemalt on oluline, et selline märgilise tähtsusega hoone jääb avalikku kasutusse,» ütles siseminister Hanno Pevkur. «Järgmise sammuna ongi oluline leida ühine nägemus selles osas, millise sisu hoone saab ja mõistagi tuleb lähtudes kavandatavast sisust paika panna edasiste investeeringute vajadus,» lisas ta.

Riik on seni kiriku taastamisse investeerinud 2,5 miljonit eurot. Narva Aleksandri kirik pühitseti 28. mail 1884. aastal. Suurkiriku nimetuse omistas kirikule president Lennart Meri 2000. aastal.

Narva Aleksandri koguduse pankrot kuulutati välja 2015. aasta aprillis. Koguduse võlausaldajad otsustasid müüa suurkiriku enampakkumisel alghinnaga 500 000 eurot. Lõplik ostuhind 375 000 eurot on enampakkumise välise kokkuleppe tulemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles