Üle 54 miljoni euro õppehoonete ehitusse: kunstiakadeemia saab lõpuks peahoonet ehitama hakata

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevane EKA peahoone.
Tulevane EKA peahoone. Foto: Toomas Huik

Valitsus kinnitas ülikoolide ja teadusasutuste arenguprogrammi ASTRA investeeringute kava, millega toetatakse seitsme teadus- ja õppehoone ehitamist või renoveerimist kokku 54,1 miljoni euroga. Toetust saavate hoonete seas on näiteks nii Kunstiakadeemia peahoone kui ka Muusikaakadeemia saalikompleks.

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi märkis, et ASTRA toel saab lahendatud mitu pikaajalist probleemi. «Kunstiakadeemia on juba liiga kaua olnud korraliku peahooneta ning EMTA heade õppetingimuste ootus on väga mõistetav. IT-valdkonna tööjõupuuduse ning üliõpilaste arvu kiire kasvu tõttu on strateegiliselt oluline Tartu Ülikooli IT-keskus. Me ootame, et uueneva taristuga kaasneks ka kvalitatiivne hüpe õppe- ja teadustöös,» märkis minister.

Eesti Kunstiakadeemia saab arenguprogrammist uue peahoone rajamiseks 15 miljonit eurot. Samuti saab 15 miljonit eurot Tartu Ülikool IT-Keskuse ehitamiseks.Sisekaitseakadeemia Tallinna õppekompleksi rajamist rahastatakse 13,5 miljoni euroga. Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia saalikompleksi rajamiseks eraldatakse programmist 4 miljonit eurot.

Lisaks toetatakse Tallinna Tehnikaülikooli ehitusteaduskonna katsehalli renoveerimist 3,77 miljoni euroga. Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudihoonekompleksi rekonstrueerimiseks antakse 2,07 miljonit eurot. Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli juurdeehituseks on plaanitud 750 tuhat eurot.

«Investeering modernsesse taristusse annab ülikoolidele ja teadusasutustele ka tõuke kulutada rohkem õppe- ja teadustöö sisule ja inimestele ning tõsta rahvusvahelist konkurentsivõimet,» tõdes haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi. 

Kokku taotles toetust 14 asutust 15 objekti jaoks. Otsused tegi SA Archimedese juures töötanud hindamiskomisjon, kuhu kuulusid eksperdid avalikust sektorist, ülikoolidest ning ettevõtlusest. Hindamise järel toimusid läbirääkimised ettepanekute esitajatega. Kõik asutused panustavad ka ise hoonete ehitamisesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles