Europarlament toetas dokumentide piiriülese esitamise lihtsustamist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlament.
Europarlament. Foto: EPA

Euroopa Parlament andis neljapäeval oma heakskiidu Euroopa Liidu uutele reeglitele, mis lihtsustavad mõnede oluliste dokumentide nagu sünni- ja abielutunnistuste piiriülest esitamist.

«Rohkem kui 14 miljonit Euroopa Liidu kodanikku elavad liikmesriigis mille kodanikud nad ei ole. Abiellumisel, deklareerides lapse sündi või tõestades karistusregistrikande puudumist seisavad nad silmitsi koormavate menetlustega. Tänase hääletusega oleme teinud esimese sammu selliste bürokraatlike tõkete vähendamiseks,» ütles raportöör, Luksemburgi sotsiaaldemokraat Mady Delvaux pressiteate vahendusel.

Selleks, et vältida dokumentide tõlkimise vajadust, lisatakse edaspidi dokumentidele mitmekeelsed standardvormid, teatas europarlamendi pressiteenistus.

Määrus lihtsustab teatud avalike dokumentide nagu näiteks tsiviilstaatust, vanemlust või rahvust tunnistavate dokumentide tunnustamist ELis.

Saadikud ja EL-i Nõukogu lisasid dokumentide loetellu ka abieluvõimet või registreeritud koosellu astumise võimet puudutavad dokumendid. Samuti tunnustatakse tulevikus teistes liikmesriikides lihtsustatud korras dokumente, mis tõendavad, et antud isiku kohta ei ole tehtud karistusregistrisse kandeid.

Määrus hõlmab ka avalikke dokumente, mille esitamist võidakse nõuda kodanikelt, kes elavad liikmesriigis, mille kodanikud nad ei ole, kui nad soovivad hääletada või kandideerida Euroopa Parlamenti või osaleda elukohajärgse liikmesriigi kohaliku omavalitsuse valimistel.

Selleks, et vältida vajadust tõlkida teatud dokumente ja vähendada sellega kodanike aega ja kulusid kehtestatakse määrusega nõue lisada sündi, elusolekut, surma, abielu, registreeritud kooselu, elukohta, karistusregistrikande puudumist käsitlevatele dokumentidele mitmekeelsed standardvormid.

Parlament heakskiidu saanud EP ja ELi Nõukogu vahel kokku lepitud määrus avaldatakse EL-i Teatajas ja jõustub seejärel järk-järgult aastaks 2019.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles