Fotod: Assar Paulus on nõus minema prokuratuuriga kokkuleppele (2)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohus otsustas täna pikendada Eesti allilmaliidriks nimetatud Assar Pauluse ja väidetavalt tema juhitud kuritegeliku ühenduse kokkuleppemenetluse läbirääkimisteks tähtaega 4. augustini. Paulus ise on kokkuleppega nõus.

Selle aja jooksul tehakse ratastoolis olevale kohtualusele Andres Vaigule tervislik ekspertiis, et teha kindlaks, kas ta on võimeline kandma vanglakaristust.

Kell 10 Harju maakohtus algama pidanud istungi algus venis peaaegu kella 11ni.

Assar Pauluse kaitsja Küllike Namm teatas täna kohtus, et tema klient on kokkuleppega nõus. 

Assar Paulus püüdis kokkuleppega mitte nõustunud mehi – Andres Vaiku, Ats Pärnastet, Rünno Kristjuhanit ja Peep Havikut – veel kohtusaalis veenda. «Sa ju ise ütlesid, et viis...» kõlas saalis asja Assariga arutanud Peep Haviku hääl.

Prokuratuuri seisukoht on, et pall on kaitsjate käes: nemad ei saa seadusest tulenevalt pakutud karistusi enam allapoole tuua.

Riigiprokurör Andres Ülviste teatas kohtus, et kokkulepped on sõlmitud vaid osa isikutega, kellega läbirääkimiseks kohtult aega paluti. Kokkulepe saavutati kokku kaheksa füüsilise isikuga, nende hulgas Assar Paulus, ning kahe juriidilise isikuga: OÜ Barbarossa Invest ja Capital Inkasso OÜ. 

Pauluse kaitsja Küllike Namm tegi ettepaneku nende kohtualuste süüasjad, kes kokkuleppega nõus on, eraldada. See aitaks tema sõnul tagada mõistlikku menetlusaega. Nii ei peaks kokkuleppe vastu võtnud Paulus enam tunnistama minema. Prokurör Küllike Nammi eraldamistaotlust ei toetanud.

Vaigu kaitsja Katri Bagirov taotles oma kliendile uue terviseekspertiisi määramist, sest Vaigu tervislik seisund on vanglas halvenenud, ja palus pikendada aega kokkuleppe läbirääkimiste jätkamiseks. Ülejäänud kaitsjad toetasid Vaigu kaitsja mõlemat taotlust.

Kohus rahuldas Bagirovi taotluse määrata Vaigule terviseekspertiis ja andis menetlusosalistele aega saata kohtule kirjalikke küsimusi, mida soovitakse esitada Vaigu tervislikku seisundit hindama hakkavale eksperdile. Siis teeb kohus ekspertiisimääruse ja saadab selle eksperdile.

Kohus selgitas, et kuna süüdistatav Vaigule määratav ekspertiis võtab aega ja järgmine istung on määratud 4. augustini, siis jätab see menetlusosalistele aega täiendavateks läbirääkimisteks.

4. augustil jätkab kohus kohtumenetlusega. Siis kohus kokkuleppemenetluse läbirääkimisteks lisaaega enam ei anna.

Riigiprokurör Andres Ülviste ütles mai keskel, et Assar Pauluse ja tema kaaskohtualuste süüasi võib Harju maakohtus osaliselt lahendi saada kokkuleppemenetluses.

Ülviste sõnul oli 13 süüaluse, nende seas peamiste süüaluste Assar Pauluse ja Andres Vaigu kaitsjad avaldanud soovi kokkuleppele jõuda. Prokuratuur oli põhimõtteliselt valmis lepet sõlmima.

Harju maakohus kinnitas, et läbi räägiti 18 süüdistava osas, kelleks on Airex, Alo Paluoja, Andres Vaik, Assar Paulus, Ats Pärnaste, Erik Meier, Gennadi Starodubtsev, German Svetšnikov, Hanno Kivisild, Jaanus Kivimaa, Peep Havik, Ragnar Toom, Rünno Kristjuhan, Sivart Saarmann, Taago Vool, Virgo Raudsepp ning ettevõtted Capital Inkasso OÜ ja OÜ Barbarossa Invest. Kohus andis läbirääkimisteks aega tänaseni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles