Eesti õhuruumi tuleb strateegiline pommitaja B-52 (2)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Strateegiline pommitaja B-52.
Strateegiline pommitaja B-52. Foto: Reuters / Scanpix

Eestis esmaspäeval algavale rahvusvahelisele suurõppusele saabub hulk liitlaste lennukeid ja koptereid, muu hulgas saab Eesti õhuruumis näha ka strateegilise pommitaja B-52 lendu.

Transpordilennuk C-17.
Transpordilennuk C-17. Foto: SCANPIX

Täna pärastlõunal maandus Ämari lennubaasis USA õhuväe raske transpordilennuk C-17A, mis tõi lennubaasi kaks kopterit HH-60, teatas kaitseväe peastaap.

Kopterid hakkavad koos lähiajal saabuvate lennukitega HC-130 osalema esmaspäeval algaval rahvusvahelisel õppusel Saber Strike. 

«Juba saabunud ja peatselt saabuvad lennumasinad Eesti taevas on kõige selgem märk, et

Kopterid HH-60 Pave Hawk.
Kopterid HH-60 Pave Hawk. Foto: /AP
Ründekopter AH-64 Apache.
Ründekopter AH-64 Apache. Foto: Jung Yeon-Je / AFP / Scanpix

USA võtab tõsiselt oma lubadusi. On hea meel näha ja teada, et tänapäevases maailmas, kus ükski riik ei suuda üksi ja isoleeritult vastu seista tõsistele väljakutsetele, ei ole Eesti üksi. Meie kõrval on meie sõbrad ja liitlased, kellega koos suudame vastu seista ohtudele ja väljakutsetele,» ütles Ämari lennubaasi ülem kolonelleitnant Ülar Lõhmus.

Järgmisel nädalal on oodata viie helikopteri AH-64 Apache saabumist Ämarisse. Viimased kuuluvad USA maaväe 12. lahingukopterite brigaadi ning on mõeldud eelkõige maapealsete sihtmärkide ründamiseks.

Lennuk HC-130
Lennuk HC-130 Foto: Bill Minnix/AP

Kopterid HH-60 ning lennukid HC-130 kuuluvad aga

Hävitajad F-16.
Hävitajad F-16. Foto: Reuters

lahingotsingu ja -pääste üksusele, mille ülesanne on kriisi- või sõjaajal vastase territooriumile sattunud lendurite ning ka teiste kaitseväelaste otsimine ning päästmine.

Õppusega Saber Strike seotud lennud toimuvad Eesti õhuruumis kuni 22. juunini. Kõikideks õppuse päevadeks planeeritud lennud on ajavahemiku kell 11-19.

Õppuse käigus kasutatakse aktiivselt kaitseväe keskpolügooni. Siia lendavad lisaks Ämaris baseeruvatele kopteritele ja lennukitele ka Lielvarde lennubaasis Lätis baseeruvad ründelennukid A-10 ning Poolas Laskis paiknevad mitmefunktsioonilised hävitajad F-16.

Ameerika Ühendriikide ründelennuk A-10.
Ameerika Ühendriikide ründelennuk A-10. Foto: Liis Treimann
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles