Tõnis Kõiv: kes arvab, et rahaga on võimalik hääli saada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Kõiv.
Tõnis Kõiv. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reformierakondlase Kõivu hinnangul ei vali inimesed kedagi klantspiltidel nähtavate lubaduste järgi, vaid valijatele lähevad korda tehtud teod.

Endine õiguskantsler Allar Jõks ütles riigikogu, et Eesti valija on siiani läbi sõrmede vaadanud sellele, kas erakonnad mängivad ausa mängu reeglite järgi või mitte ning parteidelt tuleks küsida karme küsimusi.

Kas (kui jah, siis kuidas) vähendate raha osakaalu poliitilise võimu omandamisel?

Praktika on näidanud, et rahvas annab mandaadi usaldusväärsetele inimestele, kelles võib kindel olla. Kas keegi tõesti arvab, et rahaga on võimalik hääli saada, kui pole midagi ette näidata?

Reformierakonna kogemus on teine - meie valijatele loevad teod, mitte tühjad ja katteta lubadused klantspaberil.

Kas (kui jah, siis kuidas) piirate maksumaksja raha kasutamist valimiskampaanias?

Linna või valla raha kasutamine valimiskampaanias on sügavalt ebaeetiline ja lubamatu. Valijad ei jäta seda kindlasti märkamata ja vastavalt reageerimata.

Alles eile andsime teada omapoolest keeldumisest osaleda Tallinna TVs, mis on mastaapseim maksumaksja raha kasutamise viis oma kampaanias.

Loodame, et teised erakonnad sellele järgnevad ja jätavad Keskerakonna üksi Kesktelevisiooni lumehangedega väitlema, veel parem oleks kui see kinni pandaks.

Kas (kui jah, siis kuidas) taastate õigusliku vastutuse erakonna varjatud rahastamise tõkestamiseks?

Õiguslik vastutus on olemas praegu kehtivas erakonnaseaduses ja samuti 1. aprillist jõustuvas seaduses. Seaduses on eraldi peatükk vastutusest ja seal paragrahvid koos karistusmääradega nii füüsilisele kui juriidilisele isikule.

Igasugune erakonna tulu peab olema kirjas annetuste registris. Kui ei ole, saab karistada registrisse kande tegemata jätmise eest. Pärast riigikogu arutelu selgitasin seda koridoris ka Allar Jõksile ja ta mõistis.

Kas loote kontrollorgani, mis on erakondlikust tahtest sõltumatu ja pädev?

Erakondade rahastamine peab olema maksimaalselt avalik, et kõik saaksid erakonna veebilehelt kontrollida raha päritolu.

Lisaks on olemas riigikogu korruptsioonivastase seaduse erikomisjon, mis on vaba kaasama sõltumatuid eksperte komisjoni liikmeteks - see on ka seaduse mõte, et seal ei oleks tegevpoliitikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles