Indrek Saar: valimiskuludele tuleks kehtestada ülempiir

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimehe Indrek Saare sõnul on nad riigikogus üritanud piirata nii valimistele kulutatavat raha kui ka parandada kontrollorganite tööd, kuid võimuerakonnad on ideedele vastu olnud.

Endine õiguskantsler Allar Jõks ütles riigikogu, et Eesti valija on siiani läbi sõrmede vaadanud sellele, kas erakonnad mängivad ausa mängu reeglite järgi või mitte ning parteidelt tuleks küsida karme küsimusi.

Kas (kui jah, siis kuidas) vähendate raha osakaalu poliitilise võimu omandamisel? Kas (kui jah, siis kuidas) piirate maksumaksja raha kasutamist valimiskampaanias?

Riigikogu menetluses on valimiskuludele ülempiiri kehtestamiseks SDE, roheliste ja Rahvaliidu 18. juunil 2009 esitatud eelnõu. Meie ettepanekute kohaselt tuleks valimiskuludele kehtestada ülempiir 5 miljonit krooni, praegu siis ligi 320 000 eurot.

Selle eelnõu jõustumine vähendaks valimiskampaaniate mahtusid vähemalt 4-5 korda, tõenäoliselt isegi rohkem. Paraku on praeguse võimuliidu vastuseisu tõttu see eelnõu jäetud pärast esimest lugemist riiulile seisma.

Detsembris 2010 esitasime samasisulise eelnõu uuesti.

Kas (kui jah, siis kuidas) taastate õigusliku vastutuse erakonna varjatud rahastamise tõkestamiseks?

Meie olime ainuke poliitiline jõud riigikogus, kes 25. novembril 2010 oli erakonnaseaduse muutmise hääletamisel vastu sellele, et erakondade varjatud rahastamine muutuks karistamatuks.

Esimesel võimalusel, tõenäoliselt riigikogu uues koosseisus tuleb taastada õiguslik vastutus erakonna varjatud rahastamise korral.

Kas loote kontrollorgani, mis on erakondlikust tahtest sõltumatu ja pädev?

Sotsiaaldemokraatlik Erakonna ettepanekul laiendati erakonnaseadusega ettenähtud kontrollorgani koosseisu õiguskantsleri ja riigikontrolli esindajaga.

Lisaks algatasime erakonnaseaduse puudujääkide kompenseerimiseks riigikogu otsuse eelnõu, mis annaks võimaluse tellida kontrollorganil sõltumatu auditi, mis hindaks erakondade tegelikke kultusi reklaamile. See eelnõu hääletati riigikogus võimuliidu häältega menetlusest välja.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles