Lotman: raha laristamine iludusvõistlusele ei ole mõistlik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Lotman
Aleksei Lotman Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Erakonna Eestimaa Rohelised eestkõneleja i sõnul ei ole mõistlik raha laristamine erakondade iludusvõistlusele ja nad toetavad maksumaksja raha kasutamise piiramist valimiskampaaniates.

Endine õiguskantsler Allar Jõks ütles riigikogu, et Eesti valija on siiani läbi sõrmede vaadanud sellele, kas erakonnad mängivad ausa mängu reeglite järgi või mitte ning parteidelt tuleks küsida karme küsimusi.

Kas (kui jah, siis kuidas) vähendate raha osakaalu poliitilise võimu omandamisel?

Jah, Rohelised on veendunud, et raha mõju võimu saamisel tuleb oluliselt piirata. Üheks mooduseks on erakondade kulutamisele (eelkõige, kuid mitte ainult valimiskampaania ajal) tuleb seada piirid.

See vähendaks ka kiusatust otsida iga hinna eest rahastust, mis omakorda viib kiusatuseni küsida hämara päritoluga raha, nagu ühe suurparteiga hiljuti juhtus. Võiks kaaluda ka annetuste suuruse piiramist.

Ükski neist lahendustest pole paraku võluvits, aga millestki tuleb alustada.

Kas (kui jah, siis kuidas) piirate maksumaksja raha kasutamist valimiskampaanias?

Jah, Rohelised on veendunud, et maksumaksja raha laristamine erakondade iludusvõistlusele ei ole mõistlik. Selleks tuleks vähendada erakondade toetusi riigieelarvest.

Kas (kui jah, siis kuidas) taastate õigusliku vastutuse erakonna varjatud rahastamise tõkestamiseks?

Jah, Rohelised arvavad, et erakondade varjatud rahastamine peaks olema õiguslikult tõhusalt tõkestatud. Tuleks kaaluda selles küsimuses varem kehtinud sanktsioonide taastamist.

Kas loote kontrollorgani, mis on erakondlikust tahtest sõltumatu ja pädev?

Jah, Rohelised pooldavad sellise kontrollorgani loomist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles