Herkel: parteide võidurelvastumist ei saa piirata ühepoolselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Isamaa ja Res Publica Liidu eestseisuse liikme Andres Herkeli sõnul kehtib praegugi välimeedia keeld, kuid tänavapildis võib ikkagi reklaame näha, sest keeld enne ametliku kampaania algust ei toimi, mistõttu oleks erakondade vahel kindlat kokkulepet, kuidas käituda.

Endine õiguskantsler Allar Jõks ütles riigikogu, et Eesti valija on siiani läbi sõrmede vaadanud sellele, kas erakonnad mängivad ausa mängu reeglite järgi või mitte ning parteidelt tuleks küsida karme otseseid ja küsimusi.

Kas (kui jah, siis kuidas) vähendate raha osakaalu poliitilise võimu omandamisel?

Praegu kehtib välimeedia keeld, aga enne ametliku kampaania algust see ei toimi. Ütlesin kõnetoolis, et nn võidurelvastumist ei saa piirata ühepoolselt.

Kui saab võimalikuks erakondade kokkulepe, siis ei tohiks otsus seada kampaaniakulude lagi või välimeediat ka kampaaniaeelsel perioodil mitte kasutada meie taha küll jääda.

Veel olulisem on saavutada see, et erakonnad ei rakendaks oma tegevusse administratiivseid ressursse.

Kas (kui jah, siis kuidas) piirate maksumaksja raha kasutamist valimiskampaanias?

See pööre, millest rääkis Jüri Adams ja mis muuhulgas tõi kaasa eelarvelise rahastamise hüppelise kasvu, sai Riigikogus täpselt 10 vastuhäält (Kelam, Lukas, Herkel, Seeder, Tulviste, Velliste, Tarand, Nestor, Padar, Pärnits).

Kuna seda vastustas vaid kümnendik riigikogu liikmetest, pole mul ka suurt illusiooni, et nn 2003. aasta pööret õnnestuks hüppeliselt tagasi keerata. Masu kõrghetkel kärbiti siiski ka erakondade rahasid.

Kas (kui jah, siis kuidas) taastate õigusliku vastutuse erakonna varjatud rahastamise tõkestamiseks?

Küsimus on keelatud annetuste kriminaliseerimises. Seda võiks, aga kriminaliseerimine pole ainus lahendus.

Kas loote kontrollorgani, mis on erakondlikust tahtest sõltumatu ja pädev?

Praeguse seaduse alusel on võimalik selline kontrollorgan luua. Selleks peavad erakonnad sinna nimetama sõltumatud ja pädevad liikmed.

Tegevpoliitiku nimetamine tekitab kindlasti võõristust. Aga see sõltub igast erakonnast ja nende fraktsioonidest uues riigikogus, kelle nad nimetavad.

Ütlesin täna, et Adams ja Jõks oleksid väga head kandidaadid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles