Savisaar: Keskerakonnal on neli tugevust ja üks nõrkus (3)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakondlased kogunesid presidendikandidaati valima.
Keskerakondlased kogunesid presidendikandidaati valima. Foto: Ardi Truija

Keskerakonna volikogu istungil tegi poliitilise ettekande kriminaalkahtluse saanud Keskerakonna esimees Edgar Savisaar, kes võttis kokku, millised on Keskerakonna tugevused ja nõrkused.  

«Võtame kokku millised on meie tugevused ja nõrkused. Alustame nõrkustest — Keskerakond ei ole ühtne, seda pole põhjust varjata,» rääkis Savisaar.

«Arusaadav, et kongressi eel oli võimuvõitlus. Kongressi järgselt on olukord pisut rahunenud, kuid mitte täielikult. Me töötame juba praegu erakonna kohalike omavalitsuste valimiste kampaaniaks valmis seadmise nimel. See tuleb tõsine võitlus. Palju tõsisem, kui te arvata oskate ning kingitusi meile keegi ei tee.»

«Keskerakonna konkurentide soov on meid kohalikel valimistel purustada, peate sellega arvestama,» rääkis opositsioonipartei esimees. «Seetõttu peame selle suvega kindlustama, et sügisest läheme edasi ühtsena. Meil on kõik eeldused võita järgmised kohalike omavalitsuste valimised. Kõik eeldused püsida Eesti poliitika esiliigas. Meie valijad ootavad meilt seda.»

Seejärel jätkas Savisaar tugevuste sõnastamisega ning tema hinnangul on neid märksa rohkem. 

«Esiteks, rahva toetus. Meid on rünnatud ja rängalt, aga kõigele vaatamata püsib rahva toetus Keskerakonnale kindlalt. Me oleme küsitluses enamasti esimesel ja vahel ka teisel kohal. Samal ajal on IRL kukkunud alla valimiskünnise. Sotsid on alla jäämas EKRE-le ja Vabaerakonnale,» kõneles Savisaar.

«Teiseks, Tallinn. See, et me saame Eesti suurimas omavalitsuses ajada oma poliitikat ja rahvale näidata, et Reformierakonnale on alternatiiv, on suur asi. Kui Reformierakond kontrolliks ka Tallinna, siis oleks tema võimuvertikaal täielik. Eesti demokraatia oleks lõplikult ümber piiratud. Omariiklus, mis Rahvarinde poolt Eestile tagasi võideti, oleks pistetud rosimannuste ja michalite poolt tasku nagu poleks midagi olnudki.»

Ka avaldas kuriteokahtluse tõttu ametist kõrvaldatud linnapea arvamust haldusreformi kohta. «Selle tegelik ja ühtlasi ainus eesmärk on hävitada kohalik demokraatia. Ma olen juba korduvalt rääkinud, et erakondadele, eelkõige suurtele erakondadele on selline reform tegelikult kasulik, sest suures omavalitsuses on erakonna nimekirjaga palju lihtsam hääli koguda. Suures valimisringkonnas kaob kogukondlikkus ja kõigi valitavate volinike isiklik tundmine, mis siiani on väikeseid valdasid ilmestanud. Suure erakonna esimehena peaks ma selle üle ju rõõmustama, aga ma ei saa, sest see pole Eestile hea.»

Kolmanda tugevusena näeb Savisaar arvukat liikmeskonda. «Inimesi tuleb aina juurde. Ja uued inimesed tõusevad Keskerakonna esindajateks nii kohalikus kui suures poliitikas,» rääkis Savisaar.

Neljanda tugevusena tõi ta välja Keskerakonna põhimõtteid. «Vaadake, Keskerakonna sees on alati võideldud selle nimel, kus on piir, millest alates me peame minema kompromissile ja tegema kokkuleppeid, et jagada võimu. Mina olen selle piiri tõmmanud sinna, kus me peame reetma oma põhimõtted. Ja selline juurikas kavatsen ma olla elu lõpuni. Meie võimu nimel oma põhimõtteid ei reeda. Meeldib teile või mitte.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles