Kuidas reageerisid poliitikud Repsi võidule (8)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna presidendikandidaat Mailis Reps.
Keskerakonna presidendikandidaat Mailis Reps. Foto: Ardi Truija

Keskerakonna volikogu valis laupäeval erakonna presidendikandidaadiks Mailis Repsi, kes sai napilt enam hääli kui tema konkurent, Keskerakonna esimees Edgar Savisaar. Mitmed poliitikud on sotsiaalmeedias Repsi võitu kommenteerinud, arutledes, kuidas see erakonna tulevikku mõjutab.

Tõnis Palts (Isamaa ja Res Publica Liit)

IRLi kuuluv suurettevõtja Tõnis Palts ei pea Keskerakonna presidendikandidaadiks pürginud Edgar Savisaare kaotust Mailis Repsile heaks märgiks, sest Savisaare taha koondunud valijad võivad Paltsi sõnul siirduda EKRE-t toetama.

«Vastupidiselt Siim Kiislerile ei näe ma siin midagi tervitatavat,» kirjutas Palts suhtlusvõrgustikus Facebook. «Kui hullud valijad olid koondunud Savisaare taha, siis nüüd pudenevad nad sealt EKRE taha. Repsi võit on võit Helmedele ja Phyrrose võit Eestile.»

Rainer Vakra. Foto: Toomas Tatar
Rainer Vakra. Foto: Toomas Tatar Foto: Toomas Tatar/Postimees

Rainer Vakra (Sotsiaaldemokraatlik Erakond)

Keskerakonna võimuvahetus on tagasipöördumatult alanud. Edgar sai erakonnasises lahingus elu esimese isikliku kaotuse. Samas on selge, et keskerakonna ühtsus sellest otsusest ei kasva ja vihahoos Edgar võib veel nii mõnegi paadi kui mitte põhja lasta, siis vähemalt uppi keerata. Lisaks on huvitav vaadata, millal tänased tulised Edgari toetajad hakkavad uppuvalt laevalt põgenema ja kinnitama lojaalsust uutele juhtidele. 

Kalle Muuli (Isamaa ja Res Publica Liit) 

Ma ei usu, et Keskerakonna sees lühikuudel midagi oluliselt muutub. Jõuvahekorrad kõikides kogudes (juhatus, fraktsioon, volikogu) jäävad ju samaks. Arvan, et juhtuma hakkab sügisel, pärast presidendivalimisi, aga mitte Keskerakonnas, vaid Tallinna linnas.

Reimo Nebokat (Reformierakonna peasekretär)

Mailise võit Edgari üle näitab taas, et suurimas opositsioonierakonnas valitseb lootusetu lõhe. Ka erakonna esimees ise tunnistab ühtsuse puudumist. Mõneti sarnane olukord Vabaerakonnale, kus jõuvahekorrad samuti 60/40 jagunesid. Tänane Mailise valik ei välista aga veel Edgari ülesseadmist valimiskogus, kui valimine sinna peaks minema.

Ain Seppik. Foto:
Ain Seppik. Foto: Foto: Marianne Loorents

Ain Seppik (endine keskerakondlane, praegune Reformierakonna liige)

Seppik ütles Postimehele, et tänast Savisaare kaotust ei tohiks üle tähtsustada, ent kindel on see, et Keskerakonnas võtab üha selgemalt võimu noorem põlvkond.

Eks praegu toimub ikka see, mis toimuma peab, et ükskord tuleb vanemal põlvkonnal juhtimiselt lahkuda. Noorem põlvkond on küps ja kasvanud sinnamaani, et võim üle võtta. Tänast kaotust ei tohiks üle tähtsustada. See protsess algas juba siis, kui Jüri Ratas kunagisel kongressil ootamatult palju hääli sai ja Edgar Savisaar arvas, et ta igavesest ajast igavesti valitsema jääb ning midagi ei ole muutunud. Tegelikult oli juba siis häälte arvu järgi näha, et temast hakatakse erakonna sees tüdinema. Ta lihtsalt ei taibanud seda. Sellest ajast saati on pidevalt erakonnas see protsess kestnud. Muidugi on see (tänane Repsi võit - toim) Savisaarele väga suur kaotus ja eks ta kuskil nüüd istub ja lakub haavu. Olen Rainer Vakraga täiesti nõus, et ega ta (Savisaar - toim) nii lihtne mees ei ole, nii lihtsalt ta alla ei anna. Ta võib veel palju probleeme tekitada erakonnas - igasuguseid intriige ja lõhet süvendada. Kuigi tegelikult praegu lõhet kui sellist ei olegi enam. On lihtsalt tüdimus eelmisest juhist, kes kramplikult võimust kinni hoiab. Siin võib veel kõike toimuda, igasuguseid otsuseid võidakse vastu võtta, aga protsess tegelikult läheb vääramatult ja järgmine põlvkond Keskerakonnas võtab üha selgemalt võimu. Savisaare ajastu Keskerakonnas hakkab lõppema. Mida rutem ta seda ise taipab, seda kergemalt ta n-ö pääseb.

Loone konkureerivatele poliitikutele: kõik on hästi, ärge muretsege!

Keskerakonna peasekretär Oudekki Loone kirjutas oma Facebooki seinal, et Keskerakonna konkurendid on tänasest erakonna volikogu istungist sattunud asjatult elevusse. «Tänase Keskerakonna volikogu ja erakonna presidendikandidaadi valimise järgselt on mitmed poliitikud konkureerivatest parteidest sattunud erilisse elevusse ning asunud rääkima Keskerakonna sees olevast hiiglaslikust lõhest, ja peaaegu et erakonna peatsest laiali minekust. Loodan, et konkureerivad poliitikud suudavad siiski säilitada rahu ning mitte oma vererõhku liigselt kõrgeks ajada iga Keskerakonda puudutava uudise peale. Meiega on kõik hästi, ärge muretsege!» kirjutas Loone.

Postimees on varem kirjutanud, et Repsi võidu korral on erakond võtmas hoopis teist nägu. Siis võivad tulevikus ümber pöörduda seis Tallinnas, erakonna volikogu juhi valimistel, erakonna juhatuse valimistel.

Laupäeval toimunud Keskerakonna volikogul valiti erakonna presidendikandidaadiks Mailis Reps, kes kogus 90 häält ehk 53 protsenti häältest. 

Esialgu oli Keskerakonnal neli presidendi kandidaadi kandidaati, kuid volikogu sõnavõttude järel jäi järele vaid kaks - Mailis Reps ja Edgar Savisaar.

Vastavalt Keskerakonna korrale tunnistatakse esimeses hääletusvoorus valituks kandidaat, kelle poolt hääletab üle 50 protsendi hääletamisest osavõtnud volikogu liikmetest. 

Savisaar kogus 78 häält. Kokku väljastati 169 hääletussedelit, millest üks oli rikutud.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles