Mart Helme lubab Kadriorgu jõudes rahvast esindada ilma vihakõnedeta (15)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme
Mart Helme Foto: Margus Ansu

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme lubas tänasel kongressil, et kui temast saab erakonna presidendikandidaat, siis ta teeb kõik võimaliku, et jõuda Kadriorgu, kus saab riiki esindada «silmakirjalike vihakõnedeta, ilma ärmatamise, ilma nätsu närimiseta».

«Kinnitan teile, et juhul, kui te annate mulle privileegi olla meie erakonna presidendikandidaat, teen ma kõik võimaliku, et teie usaldust pälvida ja jõuda Kadriorgu, kus ma kavatsen kõigi mulle looja poolt antud annete, oskuste ja kogemustega esindada meie riiki, meie rahvast ja rahvuskonservatiivset maailmavaadet. Ilma silmakirjalike vihakõnedeta, ilma ärmatamise, ilma nätsu närimiseta,» teatas Helme oma kõnes.

Ta muretses, et ehkki kohalike omavalitsuste valimised toimuvad enam kui aasta pärast, siis läheb kampaania lahti ilmselt juba päev pärast presidendivalimisi. «Tegelikult on see mõnes mõttes juba alanud, sest paar nädalat tagasi riigikogus vastu võetud niinimetatud kahe tooli seadus, mis lubab ka riigikogu liikmetel osaleda kohalike volikogude töös, on seadus, mis lööb jalad alt varasematel valimistel paljuski ilma teinud valimisliitudelt ning tekitab eelisseisundi suurtele erakondadele,» arvas Helme.

Helmel on enda sõnul nagu väejuhil Eesti kaardile seatud paika lipukesi kohtadele, kus suudetakse minna välja oma nimekirjadega. «Olen tähistanud linnu, kus me võime välja panna tugevad kandidaadid linnapea ning volikogu esimehe kohale ja lugenud kokku omavalitsusi, kus meil hetkeseisuga kaasarääkimise võimalus puudub. Ja kuigi viimaseid jääb üha vähemaks, on meil ikka veel küllalt valgeid laike. Sestap rõhutan: me peame jätkama liikmeskonna kasvatamisega, osakondade võrgustiku arendamisega ja valimisdebattidel keskseks muutuvate kohalike teemade kaardistamisega. Siin on taas igaüks meist sõdur lahinguväljal, sest kindralid saavad võita sõdu üksnes tublide võitlejate abil. Ma olen kindel, et te ei vea mind alt!»

Helme sõnul on edu saavutamine oluline, kuna vaja on parandada inimeste majanduslikku toimetulekut. Seejärel loetles ta ette kõik EKRE plaanid.«Eesti võiks olla rikas riik, kui meil ei oleks märksõnu nagu Estonian Air, Botnica, Tallinna Sadama praamihange, Panama paberid, Eesti Energia Utah projekt ja Kreeka laenupaketid.»

Seejärel puudutas Helme iseseisvuse teemat ja laitis Euroopa Liitu.

«Käesoleval, 2016. aastal peame omaenda valitsusele puust ja punaselt selgeks tegema, et eesti rahvas tahab elada Eestis, mitte põgeneda siit parema elu ja sissetulekute otsingul võõrsile. Et eestlane tahab süüa eesti toitu, mitte keemia järele haisvaid importprodukte. Et eestlane tahab oma kodumaa igas nurgas rääkida eesti keeles, mitte leppida «progressiivse inimkonna» eestvõitlejate küünilise seisukohaga, nagu oleks iga Eestis räägitav keel eesti keel. Eestlane tahab, et Eesti riik ja avalikud teenused ulatuks igasse Eestimaa nurka ja et valitsus ei ähvardaks teda kui vähetähtsat klienti talvel vooluta jätta. Eestlane tahab, et meile jääks vihakõne ja rassismisüüdistust kartmata meie sõna- ja mõttevabadus. Eestlane tahab olla peremees oma kodumaal ja näha oma riiki rahvusriigina, mis paraku ilma igasuguse uusimmigratsioonitagi peab ikka veel kohandumisheitlusi okupatsiooniaegse pärandiga,» kõneles Helme, kelle sõnul on eestlase jaoks kõige olulisem aga see, et riigis valitseks tervemõistuslik õhkkond.

Täna koguneb Pärnu kontserdimajas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) kongress, et valida erakonnale uued juhid ning vabariigi presidendi kandidaat.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles