Kohus mõistis Rõivast ähvardanud mehele kaheaastase vangistuse (24)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohus mõistis täna peaministrit ähvardanud Martin Kattai süüdi ja karistas teda kaheaastase vangistusega, millest reaalselt tuleb kohe ära kanda kolm kuud.

Ühe aasta ja üheksa kuu pikkust vangistust ei pöörata täitmisele, kui Kattai ei pane kolmeaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu. 

Kuna Kattai oli eeluurimise ajal kaks päeva eelvangistuses, tuleb tal koheselt ära kanda kaks kuud ja 28 päeva vangistust. Ühtlasi mõistis kohus Kattailt välja ka menetluskulud 645 eurot. 

Rahatrahv filmimise eest

Kohus määras Kattaile 500 euro suuruse trahvi selle eest, et ta filmis ja pildistas kinniseks kuulutatud kohtuistungit ja avaldas videod ja pildi sotsiaalmeedias. Muu hulgas avaldas ta oma Facebooki kontol peaministri ristküsitluse.

Asja muutis eriti irooniliseks see, et Kattai filmis täna ka seda, kui kohtunik Julia Vernikova põhjendas, miks talle rahatrahv määrati. «Palun kaamera kinni panna!» pidi kohtunik neli korda korrutama.

(artikkel jätkub peale fotot)

Foto: Liis Treimann

Esialgu ei kavatsenudki Kattai kohtuniku sõnu kuulda võtta, öeldes, et Eesti rahval on õigus seda näha. Lõpuks ta seda siiski tegi, kui sama oli palunud ka mehe enda kaitsja.

Samal ajal sisenes kohtusaali ka kaks vormikandjat. Nende saabumine näis kohtualust silmnähtavalt häirivat.

«Kuskile ma põgenema ei hakka»

«Kellele ma seda otsust siis loen?» küsis kohtunik, samal ajal kui süüdistavat ei paistnudki otsus väga huvitavat. Selle asemel oli Kattai ametis energiajoogi joomise ja ringivaatamisega.

Küll aga näis ta tähelepanu teravnevat kohe, kui selgus, et ta peab trellide taha minema. «Mul on väike imik kodus,» sõnas ta kohtuniku jutule vahele segades. «Mul on kolmekuune laps kodus,» korrutas ta veel kord.

Samal ajal lähenesid talle aga juba varem saali sisenenud politseinikud, et mees otse kohtusaalist vanglakaristust kandma toimetada.

Kohtuotsuse tõttu silmnähtavalt endast välja läinud Kattai andis kaitsjale oma autovõtme, mobiiltelefoni ja rahakoti. Kohtuniku küsimusele, kas Kattai tahab, et vahistamisest kedagi teavitatakse, mees ei vastanud.

«Aga lähme siis!» ütles Kattai, kui teda asuti kohtusaalist välja toimetama. «Käsi pole vaja raudu panna. Kuskile ma põgenema ei hakka,» lisas ta lõpetuseks.

(artikkel jätkub peale fotot)

Foto: Liis Treimann

Ähvardas peaministrit

Riigiprokuratuur saatis Kattai tänavu jaanuari lõpus kohtu ette, leides, et tema käitumises oli selgeid ohumärke, kuna tema sotsiaalmeedias tehtud avaldused sisaldasid otseseid ähvardusi peaminister Taavi Rõivase suhtes. Prokuratuuri hinnangul sisaldasid avaldused ühtlasi ka viiteid konkreetsetele sammudele, mida ta ähvardatava jälgimiseks teinud oli.

Kohtuprotsessi käigus käis ütlusi andmas ka peaminister Taavi Rõivas. Kattai ise end süüdi ei tunnistanud.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus nõudis mai lõpus Harju maakohtus toimunud istungil Kattai süüdi tunnistamist karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb rünnet kõrge riigiametniku elule ja tervisele ja palus kohtul karistada teda kuuekuulise vangistusega, millest reaalselt tuleks ära kanda üks kuu. Ülejäänud viis kuud vangistust võiks Kattai prokuröri hinnangul kanda tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Kattai kaitsja Henrik Kirsimäe ütles samal päeval kohtuvaidluste käigus, et kindlasti ei saa väita, nagu oleks Kattai peaministri jälgimiseks intensiivselt tegutsenud. Kirsimäe sõnul ei ole Kattai vastu tõstatatud süüdistustel mingit alust ja kriminaalmenetlus tuleks üldse lõpetada.

Nii kaitsjal kui prokuröril on võimalus tänast otsust edasi kaevata. Kattai ise ei soovinud võimalikku süüdimõistmist enne otsuse väljakuulutamist kommenteerida, kommentaare ei soovinud jagada pärast otsuse teatavakstegemist ka mehe kaitsja.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles