Yana Toom: Keskerakonda võib ohustada hea tava defitsiit (5)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Peetr Langovits

Keskerakonna volikogu valis laupäeval erakonna presidendikandidaadiks Mailis Repsi, kes sai napilt enam hääli kui tema konkurent Edgar Savisaar.

Keskerakondlasest Euroopa parlamendi saadik Yana Toom ei tee saladust, et oli Edgar Savisaare kaotuses pettunud. «Samas annan ma endale aru, et volikogu otsus on erakonna liikmetele täitmiseks,» ütles Toom ning kinnitas, et edaspidi võib Mailis Reps tema toetusega arvestada.

Samas nentis ta, et presidendikandidaadiks olemine on töö küsimus ning selleks on vaja väga tugevat tiimi. «Töö-ja pereelu ühildamise sel suvel peab päeva pealt ära unustama,» arvas Toom.

Seda, et volikogu otsus võib erakonda lõhkuda, Yana Toom ei usu. «Erakonda  ei lõhu volikogu otsused. Kui miski meid ohustab, siis on see hea tava defitsiit,» rääkis eurosaadik. «Aga selle piirini, et seda meedias arutada, pole ma veel jõudnud,» kommenteeris ta.

Väited, et Keskerakonna esimehe positsioon võiks kuidagi ohus olla, on Toomi hinnangul alusetu meedia spekulatsioon.

«See väide kindlasti ei vasta tõele - ka kandidaatide reitingud näitavad seda, et Savisaar presidendikandidaadina on Repsist peajagu kõrgem. Mis aga volinike otsust puudutab, siis minu jaoks on alati probleemseks kohaks olnud see, millisel määral erakonnasisesed otsused vastavad valijate ootustele.»

Toom usub, et kui kellelgi peaks tekkima kuisatus kutsuda kokku erakorraline kongress puhtalt selleks, et kukutada Savisaar, oleks see erakordselt vastutustundetu samm.

Samuti ei näe eurosaadik Kadri Simsoni pooldajate esilekerkimises probleemi vene kogukonna jaoks.

«Ei Reps, Simson ega Ratas pole ületanud poliitilises debatis venekeelse kogukonna valulävet, ja kui kunagi kogemata on, siis suutsime meie Kõlvartiga seda tasakaalustada,» on Toom kindel.

«Reps, Simson ega Ratas pole kunagi olnud venelaste usaldusisikud, nii et nende kolmiku esilekerkimine tõukaks vene valijat eemale vaid juhul, kui see tähendaks kaalukate vene soost poliitikute lahkumist. Või teisisõnu tasakaalu kaotamist, mille keskpunktiks on tänaseni on Savisaar,» arvas Toom.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles