Välisminister Kaljurand kõneles India välisministriga laevakaitsjate kaasusest (1)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsja Chennai linnas.
Laevakaitsja Chennai linnas. Foto: Sander Ilvest

Välisminister Marina Kaljurand rääkis täna telefoni teel India välisministri Sushma Swaraj'iga.  Ministrid rääkisid laevakaitsjate kohtuprotsessist, India soovist liituda rahvusvahelise tuumatarnijate grupiga (Nuclear Suppliers Group - NSG) ning Eesti ja India suhetest.

Välisminister Kaljurand tõstatas Eesti laevakaitsjate juhtumi ning avaldas lootust, et India siseriiklikud protseduurid Eesti ja India vahelise karistatud isikute üleandmise lepingu allkirjastamiseks lõpetatakse peatselt. Ta väljendas ka muret, et laevakaitsjate kohtuprotsessis on olnud viivitusi ja laevakaitsjad on juba üle kahe aasta pidanud oma perest ja lähedastest eemal viibima, teatas välisministeerium pressiteate vahendusel.

India välisminister ütles, et juristina saab ta aru, kuivõrd keeruline on laevakaitsjate kohtuprotsess ning emana mõistab ta lähedaste muret. Ta avaldas lootust, et protsess saab lahenduse.

Eesti välisministri sõnul Eesti tervitab India soovi NSGga liituda, eriti arvestades, et India on näidanud üles valmisolekut olla vastutustundlik riik tuumaküsimustes ning on ühinenud Haagi käitumiskoodeksiga ballistiliste rakettide leviku tõkestamiseks (Hague Code of Conduct against Ballistic Missile Proliferation). «Eesti kaalub India kandidatuuri väga tõsiselt,» ütles Marina Kaljurand.

Ministrid arutasid ka Eesti ja India suhteid, koostöövõimalusi küberturvalisuse ja e-valitsemise valdkondades ning leppisid kokku, et kohtuvad sügisel New Yorgis ÜRO Peaassamblee äärealadel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles