Anu Toots: Keskerakond eristas end Repsi võiduga selgelt kõhklevast Reformierakonnast

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Toots
Anu Toots Foto: Toomas Huik

Politoloog Anu Toots leiab, et Keskerakond eristas end Mailis Repsi presidendikandidaadiks valides selgelt kõhklevast Reformierakonnast.

«Mailis Repsi võit omab tähendust mitte ainult Keskerakonnale vaid ka Eesti poliitikale laiemalt. Keskerakonna jaoks on see oluline, sest näitas, et partei ei karda debatti, sisemist konkurentsi ja selge seisukoha võtmist,» ütles Toots Repsi võitu kommenteerides venekeelsele Postimehele.

Tootsi sõnul peavad valitsuserakonnad nüüd oma käitumisega tõestama, et põhjus Keskerakonnaga koostööd mitte teha oli vaid Edgar Savisaare isikus nagu nad kogu aeg väitnud on. Kui riigikogu suurim fraktsioon jäetakse endiselt isolatsiooni, siis räägib see Tootsi hinnangul valitsuse hirmust tugeva konkurendi ees.

Toots ei näe enam toitepinnast veel ühele lõhele Keskerakonnas. Samas andis Savisaare üleskutse viia presidendivalimised valimiskokku vihje, et ta pole veel lõplikult alla andnud.

«Valimiskogus võib teatavasti uusi kandidaate üles seada ning Savisaar ilmselt usub, et tema võiks olla üks nendest,» lausus Toots.

Tootsi sõnul on Mailis Reps on erakordne naispoliitik, kuna ta on üks väga väheseid, keda ei rünnata tema naiseks olemise pärast.

Ta on otsekohene ja iseseisev, ütleb, mida õigeks peab ja riietub nii nagu talle meeldib. Vastupidiselt igasugustele poliitilise suhtekorralduse õpikutele paneb ta oma tähtsaima võitluse päeval selga nii naiseliku kleidi kui üldse võimalik ja seljatab ei kellegi muu kui Savisaare enda. See näitab, et on ümber saamas aeg, mil naised olid meessoost liidrite kahvatud sekundandid, kellele tihti polnud jäetud muud funktsiooni kui hoida bossi vihmavarju,» rääkis Toots.

Keskerakonna volikogu valis laupäeval erakonna presidendikandidaadiks Mailis Repsi, kes võitis hääletusel erakonna esimeest Edgar Savisaart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles