Eesti-Vene piirile on tekkinud järjekorrad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirijärjekord
Piirijärjekord Foto: Sille Annuk

Eesti-Vene piirile on viimasel ajal tekkinud elavad järjekorrad ja sõidukijuhid peavad kohati piiriületust tundide kaupa ootama.

Narvas tegeleb virtuaalse järjekorrasüsteemiga ettevõte Transservis-N, mille juhi Vladimir Mižui sõnul on sellel aastal hakanud süvenema trend, et koormus piirile suureneb.

Mižui ütles venekeelsele Postimehele, et ööpäevane sõiduautode piiriületuste arv kasvanud keskmiselt 150 masina võrra. Ööpäevas sõidab Narva kaudu Venemaale keskmiselt 700-800 sõiduautot.

Selle nädala alguses olid järjekorrad seotud sellega, et Venemaal oli pühapäeval, 12. juunil riigipüha Venemaa päev ja sellele järgnenud esmaspäev vaba päev. Seoses sellega lahkusid nädala alguses Eestist siin pikka nädalavahetust veetmas käinud Venemaa elanikud. Esmaspäeva keskpäeva seisuga oli Narva piiriületuse virtuaalses järjekorras 5106 autot, neist 112 seisid elavas järjekorras.

Luhamaal oli samal ajal virtuaalses järjekorras 498 sõiduautot ja elavas järjekorras 66 sõidukit. Koidula piiripunktis samal ajal järjekord puudus.

Nädala alguses oli Narvas Eesti-Vene piiril ka piiri ületavate veokite järjekord. Esmaspäeva pärastlõunal oli piiriületuseks registreerunud 307 veokit, millest sadakond ootas elavas järjekorras. Virtuaalse järjekorra ooteaeg oli 53 tundi ehk üle kahe ööpäeva.

Reisibusse lastakse kõikjal üle piiri eelisjärjekorras ja neid üritatakse üle piiri lasta tunni aja jooksul.

Narva ja Koidula piiripunktis muutusid 23. maist piiriületuse reeglid.

Koidula piiripunktis ei pea sõiduautod ja mootorrattad enam kasutama piirijärjekorra korraldamiseks loodud süsteemi ega maksma järjekorra puudumisel ooteala kasutamise tasu.

Läbi Koidula piiripunkti Eestist lahkuvad A- ja B-kategooria sõidukid ei pea infosüsteemis järjekorra kohta broneerima ning võivad piiripunkti suunduda ilma ooteala läbimata. Piirijärjekorra broneerimissüsteem ainult selleks ajaks, kui piiripunktidesse on oodata tavalisest rohkem sõidukeid.

Narva maanteepiiripunkti ületavad sõidukid peavad piirijärjekorra infosüsteemis järjekorra koha võtma ning ooteala siiski läbima, kuid järjekorra puudumisel selle eest tasu ei võeta.

C- ja D-kategooria sõidukite puhul piirijärjekorda registreerimise ja ooteala kasutamise kord ei muutunud.

Luhamaa piiripunktis jõustub 5. novembril samasugune süsteem, nagu hakkas kehtima 23. mail Koidulas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles