Rõivas tervitas NATO kaitseministrite otsust tuua meie regiooni pataljoni suurused üksused (1)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: Martin Ilustrumm / Postimees

Peaminister Taavi Rõivas tervitas tänast NATO kaitseministrite otsust suurendada liitlaste kohalolekut Eestis, Lätis, Leedus ja Poolas maaväe pataljoni suuruse üksuse võrra igas riigis ning ütles, et see on väga oluline samm liitlaste kohaloleku kindlustamiseks.

Nüüd kui otsus tuua maaväe pataljoni suurune üksus Eestisse on kaitseministrite tasemel tehtud, arutab valitsus järgmise sammuna pataljoni vastuvõtmisega seotud kulusid oma kabinetinõupidamisel.

«Liitlaste kohaloleku suurendamine on meie julgeoleku huvides fundamentaalse tähtsusega ja valitsuse ülesanne on luua selleks kõik vajalikud tingimused. Teeme valitsuses otsuse liitlaste pataljoni vastuvõtmise kulude osas enne 8.-9. juulit toimuvat Varssavi tippkohtumist, et kinnitada selgelt ja üheselt, et meie poolt takistusi liitlaste vastuvõtmiseks ei ole,» ütles Rõivas.

Lisaks jätkame järgmise kolme nädala jooksul intensiivseid arutelusid NATO, USA, Suurbritannia, Saksamaa ja teiste liitlastega täna tehtud otsuste detailide üle. Arutelude juures on esmatähtis see, et Varssavi tippkohtumisel tehtavad otsused ei tohi jääda ühekordseteks meetmeteks, vaid peavad kinnistuma alliansi püsiva poliitikana.

Peaministri eesmärgiks on juuli alguses toimuval NATO tippkohtumisel põlistada 2014. aasta septembris Walesi tippkohtumisel heaks kiidetud hoiak, et NATO kohaolek on uus normaalsus ning NATO valmiduse tegevuskava raames on juba tehtud Eesti jaoks olulised sammud – õhuturve Ämarist, NATO staabi loomine Tallinna ja NATO kiirereageerimisvägede võimekuse parandamine.

Teiseks on peaministri eesmärk suurendada liitlasvägede kohalolu Eestis. Eesti jaoks tähendab see võitlusvõimelist, pikaajaliselt etteplaneeritavat ja püsivat pataljoni suurust lahinggruppi ehk kuni tuhande inimese pidevat kohalolekut Eestis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles