Toobal: asukoht nimekirjas ei näita suhtumist poliitikusse

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal.
Priit Toobal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskerakonna üleriigiline valimisnimekiri ei ole pingerida sellest, kuidas erakond üht või teist poliitikut hindab, vaid selle komplekteerimisel võetakse arvesse muid asjaolusid ja loogikaid, kommenteeris Keskerakonna peasekretär Priit Toobal Evelyn Sepa, Toomas Vareku ja Jaak Aabi kukkumist nimekirja lõppu.

Toobal nentis, et Sepa kukkumine riigikogu valimiste nimekirjas 111 koha võrra (sel aastal on Sepp üleriigilises nimekirjas 123. kohal ja oma valimisringkonnas 8. kohal, samas 2007. aasta riigikogu valimistel oli ta vastavalt 12. ja 7. kohal) ei ole midagi uskumatut ega näita suhtumist Evelyn Seppa.  

«Pean Evelyn Seppa pädevaks ja vajalikuks ka järgmises parlamendi koosseisus – tuletagem meelde neid õiguslikke vaidlusi parlamendis seoses võrdõiguslikkuse seaduse külge poogitud valimisseaduse muutmisega või parteide rahastamise küsimustes, milles Evelyn Sepp lausa asendamatu oli.» Toobal hindab Sepa pääsemist riigikokku väga tõenäoliseks.

Võrreldes 2007. aasta riigikogu valimistega on üleriigilises nimekirjas palju kukkunud ka Toomas Varek ja Jaak Aab.

«Nii Aab kui Varek on oma ringkonnas jätkuvalt väga populaarsed ja hindan ka nende võimalusi väga kõrgeks. Tuletan meelde veel möödunud riigikogu valimistel toimunut, nimelt kandideeris Lembit Kaljuvee 121. positsioonilt ning Kaljuvee on täna parlamendi liige,» kommenteeris Toobal.

Ta selgitas, et Keskerakonna ringkondade valimisnimekirjad on pingeritta seatud piirkondade ettepanekute alusel.

Keskerakonna üleriigilise nimekirja kinnitas erakonna volikogu juhatuse ettepanekul. Üleriigilise nimekirja puhul arvestatakse Toobali sõnul ringkondade nimekirjade järjekordi, valimisringkondlikku tasakaalu, positsiooni erakonna organites ja struktuurides ning varasemate valimiste tulemusi.

Kokku kandideerib nimekirjas 125 kandidaati. Kaheteistkümnes valimisringkonnas kandideerib 91 meest ja 34 naist. 81 neist on juba varem riigikokku kandideerinud, esmakordselt astub üles 44 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles