Savisaar: kahtlustus minu vastu pandi kokku mehaaniliselt tagantjärele (9)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna juht Edgar Savisaar kirjutab erakonnalehes Kesknädal, et prokuratuuri toimikuid lugedes jääb talle mulje, et kriminaalasi tema vastu pandi kokku mehaaniliselt tagantjärele.

«Viis aastat tagasi, 7. jaanuaril 2011 – kaks kuud enne riigikogu valimisi, kui IRLil oli järjekordselt hirm, et Keskerakond ehk võidab valimised, püüti algatada kriminaalasi Šveitsi pangas oleva perefondi vastu. /--/ Kahel korral on seda Šveitsi kohtus arutatud ega ole leitud mul mingit süüd seoses sellega,» osutab Savisaar.

«Ma ei teadnud aga ühte asjaolu sellest loost. Riigiprokurör Steven-Hristo Evestuse allkirjaga on samuti võetud ametlik seisukoht, et asja algatamiseks ei ole põhjust. Pole mingit tõendit, nagu oleks Šveitsi raha olnud kuritegelikku päritolu. Kategoorilises vormis kirjutab Evestus, et kahtlustused on spekulatiivsed ja neid ei hakata uurima. Evestus viitab ka Lichtensteini prokuratuurist saadud andmetele, et rahapesu ega üldse kuriteo kahtlust ei esine,» kirjutab Savisaar.

«Möödub kaks nädalat ja siis teatab KAPO asedirektor Eerik Heldna, et ta on leidnud sobivalt rahale kuritegeliku päritolu. Ilmub välja legend vorstiputkadest, kaks aastat varasemast sündmusest 2009. aastal. Ma tahaksin küsida, mida Heldna nende kahe nädala jooksul välja selgitas?» imestab Savisaar.

«Tavaliselt ei ole KAPO ilma reaalajas jälitamiseta midagi uurinud ega avastanud. Nüüd järsku leiti laua taga istudes ja dokumentides sobrades seoseid aastate tagustest aegadest. See ei ole usutav. Arvan, et see lugu on mehaaniliselt tagantjärele kokku pandud. Otsiti suvaline sündmus, mis ajaliselt oli kõige lähedasem ja Kofkiniga seotud,» leiab ta.

Savisaar imestab ka selle üle, et kriminaalasja alustas toonane peaprokurör Norman Aas. «Ma küsin, mitu kriminaalasja Eesti Vabariigi ajaloos on alustatud peaprokuröri määrusega? See näeb välja nii, nagu küsida, mitu detailplaneeringut on linnapea Savisaar ise algatanud? Selleks on ametnikud. Aga ametnikud olid algatamisest keeldunud ja siis pidi Norman Aas enda kanda võtma vastutuse asja algatamise eest,» kirjutab Savisaar.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles