Presidendi valimine toimub riigikogus 29. augustil (1)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu esimees Eiki Nestor kutsus president Toomas Hendrik Ilvese ettepanekul 29. augustiks kella 13ks kokku riigikogu erakorralise istungjärgu, millel hakatakse valima presidenti.

Eelnevalt tegi president Toomas Hendrik Ilvestäna Nestorile ettepaneku kutsuda kokku parlamendi erakorraline istungjärk tänavu 29. augustil kell 13 ning esitas istungjärgu päevakorda ühe punkti – presidendi valimise.

Ilvese sõnul on presidendi valimine osa riigikogu põhiseaduslikust ametijuhendist.

«Riigipeaks ei saa aga ainult ühe erakonna kandidaat, Vabariigi President ei kuulu ühelegi erakonnale. Vaja on erinevate valijaskondade arvamust peegeldavat parteide ülest konsensust. See eeldab parlamendierakondade sisulisi ja tihedaid konsultatsioone, mida ma julgustangi kiirelt ja tõhusalt pidama,» ütles Ilves.

Presidendi sõnul on ta jätkuvalt kindel, et rahvusvaheliselt tundlikul ja hapral ajal vajab Eesti riigipead, kes kriitilistel hetkedel teab, kellelt ja kuidas toetust leida, kes oskab ühendust võtta meile oluliste liitlastega Atlandi-ülesel julgeolekuteljel ning kes suudab Eesti häält kuuldavana hoida.

«Kordan taas meie põhiseadust: Vabariigi President esindab Eesti Vabariiki rahvusvahelises suhtlemises. Mulle ei meeldi metafoorid, kelle poole peab riigipea olema näoga, kuna kukal väljapoole tähendab isolatsiooni. President peab seisma Eesti huvide eest. Ta hoiab põhiseadust. Ta teab inimeste muresid ja on nõudlik võimu  suhtes. Ta peab olema Vabariigi President ja sellega on kõik öeldud,» lausus riigipea.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles