Savisaare kaitsja süüdistab kaitsepolitseid kohtumääruse täitmata jätmises

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Nääs
Oliver Nääs Foto: Liis Treimann /Postimees

Edgar Savisaare kaitsja vandeadvokaat Oliver Nääs süüdistab kaitsepolitseid kohtumääruse mittetäitmises, kuna kapo ei tagastanud Savisaarele tema kodu läbiotsimisel äravõetud videovalveseadme kõvaketast, kaitsepolitsei lükkas süüdistused tagasi.

Harju maakohus tegi eile määruse, millega kohustas menetlejaid tagastama Edgar Savisaarele tema kodu läbiotsimisel äravõetud videovalve salvestusseadme juurde kuulunud kõvaketta. Mäletatavasti tagastas Kaitsepolitseiamet märtsis Edgar Savisaarele videovalve salvestusseadme, kuid oli enne sellest eemaldanud teavet kandva kõvaketta, teatas Nääs.

«Kõvakettal on videopilt läbiotsimise päevast 22. septembrist 2015 ning sellele eelnenud ajast alates 1. augustist 2015. Täna hommikul keeldus Kaitsepolitseiamet seadusjõus kohtumääruse täitmisest ega tagastanud seadet Edgar Savisaare poolt volitatud isikule. Samuti ei nõustunud Kaitsepolitseiamet andma teada aega, millal kõvaketas tagastatakse,» teatas Nääs.

Advokaadi sõnul on tegemist kahetsusväärse olukorraga. «Kui seadusjõus kohtumäärust eiraks mõni tunnistaja või kahtlustatav järgneks sellele sunnimeetmete rakendamine, mis olenevalt olukorrast võib olla trahvi või äärmuslikematel juhtumitel ka vahistamise vormis,» ütles Nääs.

Kaitsepolitsei pressiesindaja Agnes Suurmets-Otsa sõnul ei vasta tõele väide, et kaitsepolitsei keeldub kohtumäärust täitmast.

«Hetkeks, mil Savisaare volitatud isik kaitsepolitseiameti menetlejalt videovalve salvestusseadme kõvaketta tagastamist nõudis, ei olnud kohtumäärus kaitsepolitseisse veel jõudnud. Kaitsepolitseiamet täidab kohtumäärust peale sellega tutvumist,» ütles Suurmets-Ots Postimehele.

Nääs teatas vastuseks kaitsepolitsei kommentaarile, et andis ise vastava määruse täna hommikul kaitsepolitseiametile tutvumiseks, mida vastav ametnik ka tegi. «Pärast määrusega tutvumist seda ei täidetud. Samuti saatis Harju Maakohus määruse eile prokuratuurile, mistõttu võiks mõistlikult eeldada, et info selle kohta menetlejate vahel ka liigub,» ütles Nääs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles