Reinsalu: pahausksed pankrotitajad pääsevad liiga kergelt (2)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Urmas Reinsalu.
Justiitsminister Urmas Reinsalu. Foto: Eero Vabamägi

Lähiajal võtab justiitsministeerium luubi alla pahatahtliku maksejõuetuse tekitajad, et nad ei pääseks liiga kergelt. 

«Peitkuritegevus, pahatahtlik maksejõuetuse tekitamine, selle kaudu omastamine, see on justministeeriumi prioriteet lähiajal. See olukord praegu ei ole normaalne,» ütles Reinsalu.

«Ühiskondlik hoiak korruptsioonivastases võitluses on positiivsel trendil. Et korruptsiooniasjad tulevad välja, on hea, see, et asjad juhtuvad, see ei ole okei. See tähendab, et riik peab sellesse rohkem panustama,» lausus ta.

Reinsalu sõnul moodustab ministeerium eraldi korruptsioonivastase nõukogu, mis hakkab monitoorima ennetustegevust ja andma soovitusi riigiasutustele, mida teha, et korruptsiooni tõkestada ja ennetada.

Riik ei peaks looma soodsat ja hubasemat keskkonda nendele, kes ausa mängu reegleid ei järgi.

Eraldi revisjoni kavatseb justiitsministeerium teha maksejõuetuse kohta. «Praegu pääsevad liiga kergelt need tegelased, kes põhjustavad pahatahtlikke pankrotte, kes kandivad ettevõtetest raha välja,» ütles Reinsalu.  

Ta lisas ka, et majanduskriisi ajal sisse viidud seadusmuudatus, et füüsilise isiku pankrot kestab 10 aastat, vajab samuti ülevaatamist. «Lisaks heausksetele alandati vahet tegemata seda piiri 30 aastalt ka inimestele, kes on sooritanud majanduskuriteod. Kellel on üleval suured kohustused maksta välja raha heausksetele kreeditoridele või suisa riigile. Üks kuulsamaid isikuid on härra Viiol. Minu hinnangul siin me olime liiga liberaalsed, see süsteem tuleb üle vaadata,» sõnas justiitsminister.

Tema sõnul ei peaks pahausksed pankroti tekitajad 10 aasta järel kohustuste kandmisest pääsema. «Viimasel ajal on tulnud erasektorist signaale, et [sellistel isikutel] on vara kanditud kolmandate isikute nimele ja ootavad seda 10-aastase tsükli lõppu. Riik ei peaks looma soodsat ja hubast keskkonda nendele, kes ausa mängu reegleid ei järgi,» ütles Reinsalu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles