Nestor: riigikogul hakkas vaheaeg, mitte suvepuhkus

Katriin Tralla
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu istungitesaal. Uus koosseis koguneb esmaspäeval, 10. aprillil.
Riigikogu istungitesaal. Uus koosseis koguneb esmaspäeval, 10. aprillil. Foto: Erik Prozes

Riigikogu pani täna kevadistungjärgule punkti, kuid liikmetel ei hakka otseselt suvepuhkus. Riigikogu esimehe sõnul võiks seda nimetada hoopis istungite vaheajaks.

Riigikogu esimehe Eiki Nestori sõnul töötab juulikuus kindlasti Euroopa Liidu asjade komisjon, kuna Euroopa struktuurid puhkavad augustis. «Ministrid sõeluvad terve juulikuu Brüsseli vahet ning neil ei ole õigust minna sinna ilma, et nad oleksid parlamendiga oma seisukohad läbi arutanud,» lisas ta.

Teistel komisjonidel on istungite väline aeg vabam. Eelmisel suvel tegid Nestori sõnul mõned paar, teised ühe istungi. Kuid komisjonide esimeestel on õigus saadikuid ka suvel istungile kutsuda. «Samuti on riigikogu esimehel õigus korraldada erakorralisi istungeid ja saadikud peavad siis tööle tulema,» lisas ta.

«Mis puudutab riigikogu juhatuse liikmeid, siis see on omaette lugu. Meil on suvel ametijärgseid kohustusi, nii kõnepidamisi kui ka pärgade asetamisi,» ütles Nestor.

Seega on ekslik arvamus, et justkui riigikogu suvel ainult puhkaks. Õigem oleks seda nimetada istungite vaheajaks, mil riigikogu liikmed ei tohiks häbeneda, kui nad rannas käivad või jalgrattaga sõidavad, arutles Nestor. Ta loodab, et kõigil jääb vähemalt neli nädalat puhkamiseks.

Täna toimus riigikogu kevade viimane istung. Pärastlõunal võtsid riigikogu esimees Eiki Nestor, aseesimees Helir-Valdor Seeder ja Jüri Ratas kokku 13. riigikogu kevadistungjärgu.

Täna kutsus riigikogu esimees presidendi ettepanekul kokku ka riigikogu erakorralise istungjärgu 29. augustil, et valida Eesti järgmine president.

Kõik kolm nõustusid, et praegune parlamendi koosseis on elavam kui eelmine. Samuti arvasid nad, et EKRE ja Vabaerakonna tulekuga on probleemide tõstatamise ja poliitiliste vaatenurkade spekter laiemaks läinud.

Samas nentis Nestor peale pressikonverentsi Postimehele antud intervjuus, et EKRE läheb istungitel sageli liiga isiklikuks. «Vaidleme siis, kas Eesti peaks kuuluma Euroopa liitu või mitte, aga ei ole mõtet vaielda, kas Nestoril on pea hall või juuksed kammitud," manitses esimees. «Vabaerakond ja Keskerakond seda reeglina ei tee,» nentis ta. Nestor avaldas lootust, et EKRE fraktsioon ükskord mõistab, et parlamendis niimoodi kraagelda ei passi.

Nestor avaldas pressikonverentsil headmeelt ka selle üle, et riigikogu kummitempli maine on hakanud kaduma. «Täna kasutavad seda metafoori pigem opositsiooni saadikud koalitsiooni kohta,» arutles ta. Kuid ta oli rõõmus just selle üle, et parlamenditööd kõrvalt jälgivate inimeste suust väga tihti enam seda kuulda ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles