Jant Saaremaal: külameestel polnud tühjaks jooksnud järve remondiks luba (7)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saaremaal hoiualal asuva Kaarmise järve tühjaks jooksmise põhjustanud auk täideti nii keskkonnaameti kui hoiuala valitseja kooskõlastuseta, kirjutab Saarte Hääl.

Keskkonnaameti regioonijuht Kaja Lotman ütles ajalehele, et sai Kaarmise järves karstinähtuse esile kutsunud süviku tampoonimisest seguga teada meediast. «Seda tööd ei ole meiega kooskõlastatud,» lausus Lotman, kelle hinnangul vajanuks see, mida ja kuidas probleemiga peale hakata, keskkonnaametiga kooskõlastamist.

Aastaid tagasi looduskaitseametnikuna Kaarmise järve süvendamise vastu sõna võtnud Tõnu Talvi märkis, et nii, nagu kosmeetilise operatsiooni mõju inimese vananemisele on lühiajaline, nii on ta seda ka looduses. Omaette küsimus on Talvi sõnul aga järve põhja tekkinud augu omaalgatuslik remont.

«Jälgin huviga, milliseks kujunevad meedia reaktsioonid teatele, et betoneeritakse hoiuala põhja,» sõnas Talvi, viidates, et taolistel hoiualadel on suur osa majandustegevusest, nagu ehitustegevus või intensiivne põllumajandus, reguleeritud. «Nüüd, kui tiigiks muudetud järve põhi lasti läbi ja pandi sinna sisse mitu tonni betooni, on see juriidiliselt ja looduskaitseliselt väga huvitav,» lisas ta.

Üleeile kirjutas Saarte Hääl, kuidas paar aastat tagasi puhastatud järve veetase hakkas juuni alguses äkitselt alanema ja mõne päeva eest voolasid viimased kuupmeetrid järvevett suure kolina ja mürinaga kaldast mõne meetri kaugusel avanenud süvikusse. Juhindudes geograafiadoktor Arvo Järveti soovitusest, täitis seguauto augu teisipäeval seguga.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles