Eesti ei avalikusta ÜROle edastatud narkoärika kaasuse vastuse sisu

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahliman Zeinalov kohtupingis, esiplaanil tema kaitsja Sven Sillar.
Ahliman Zeinalov kohtupingis, esiplaanil tema kaitsja Sven Sillar. Foto: Toomas Huik

Eesti andis tähtajaks vastuse ÜRO inimõiguste komiteele, kelle hinnangul ei olnud narkoäri eest ligi 15 aastaks vangi mõistetud aserbaidžaani päritolu Ahliman Zeinalovi kohtuprotsess aus ja õiglane, kuid ei avalda vastuse sisu.

Välisministeeriumi pressiesindaja Sten Juure sõnul on Eesti riik ÜRO inimõiguste komiteele vastuse andnud ning juhtumi edasine kulg on komitee otsustada.

«Antud juhtumi puhul on suhtlus komiteega veel pooleli ning seisukoha avaldamine enne selle asjasse puutuva isikuni jõudmist ennatlik. Juhtumi lõplik lahendus avaldatakse ka ÜRO inimõiguste komitee kodulehel, » ütles Juur Postimehele.

Eestil oli aega ÜRO komiteele vastamiseks selle nädala lõpuni.

Javanashir Suleimanov.
Javanashir Suleimanov. Foto: Toomas Huik

Narkoäri eest 14 aastaks ja kuueks kuuks vangi mõistetud aseri päritolu Ahliman Zeinalov esitas oma kohtuprotsessi õigluse asjus kaebuse ÜRO inimõiguste komiteele, kes leidis mullu detsembris, et Eesti riik rikkus kohtuprotsessil kliendi õigusi.

Komitee hinnangul rikkus Eesti riik ÜRO kodaniku õiguste pakti punkti, mille järgi on igaühel on õigus kaitsta end kohtumenetluses ise või valida endale ise kaitsja.

Eesti riik leidis, et Zeinalovi valitud aseri päritolu kaitsja Javanashir Suleimanovi kvalifikatsioon ei vastanud Eesti kohtumenetluses vajalikele oskustele. ÜRO inimõiguste komitee hinnangul ei põhjendanud Eesti riik piisavalt, miks ei sobinud Suleimanov kohtuprotsessi ajal narkoäris süüdistatavat meest kaitsma.

ÜRO inimõiguste komitee otsused on soovituslikud ja need ei ole ühegi riigi jaoks juriidiliselt siduvad.

Vandeadvokaat Sven Sillar on esitanud ÜRO komitee otsusele tuginedes riigikohtule avalduse, milles taotleb Zeinalovi õigeksmõistmist ja vanglast vabastamist.

Harju maakohus tunnistas Ahliman Zeinalovi ja veel kuus meest 2010. aasta märtsis süüdi ulatuslikus narkoäris ning mõistis neile erineva pikkusega vanglakaristused. Narkoäri juhile Zeinalovile mõistis kohus karistuseks 14 aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse. Lisaks mõistis kohus Zeinalovilt rahalise karistusena välja 11,5 miljonit krooni ehk üle 730 000 euro.

Riigiprokuratuuri süüdistuse kohaselt toimetas jõuk 2005. aastal ebaseaduslikult Eestisse marihuaanat ja hašišit. Kokku liikus veokitesse peidetuna üle piiri 126 kilogrammi uimasteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles