Rohelised soovitavad anda narkootikumidele tubakaga sarnane staatus (38)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootikumid võivad kahjustada tervist.
Narkootikumid võivad kahjustada tervist. Foto: Panther Media/Scanpix

Erakond Eestimaa Rohelised soovitab narkootilisi aineid käsitleda sarnaselt tubakaga ja võtta narkopoliitikas eeskujuks Portugal, mis dekriminaliseeris narkootikumid juba eelmise kümnendi alguses.

«Briti Royal Society for Public Health (RSPH) soovitab oma raportis uut narkopoliitikat – käsitleda narkot kui rahvatervise probleemi, dekriminaliseerida kõigi narkoainete omamine ja tarbimine,» kirjutab erakond suhtlusvõrgustikus Facebook. «Eeskujuks on Portugali kogemus ning suunasoovitus on äravahetamiseni sarnane sellega, mida pakuvad ka Rohelised – narko tuleb Eestis reguleerida nagu tubakas, alkohol ja ravimid, võttes arvesse teiste maade kaasaegseid kogemusi ning selle pealt koostada Eestile sobiv regulatsioon.»

Rohelised on enda kinnitusel ainus erakond Eestis, mis on uue narkopoliitika oma valimisprogrammi kirjutanud.

Rohelised tsiteerivad enda Facebooki-seinal Briti Kuningliku Rahvatervise Seltsi tegevjuhti Shirley Cramerit, kelle sõnul on nii Ühendkuningriigi kui ka globaalsete uimastistrateegiate eraldi eesmärk olnud tarbimise vähendamine. Seejuures ei ole Crameri hinnangul aga mõistetud, et karmid kriminaalkaristused tõukavad meditsiinilist sekkumist vajavad inimesed hoopis ühiskonna äärealadele, suurendades niiviisi tervisekahju ja vähendades heaolu – olgugi et narkootikumide üldine kasutus võib isegi väheneda.

«Uimastitevastane sõda on rahvatervise seisukohast lähtudes paljudel tasanditel luhtunud,» märkis Cramer RSPH raportis. «On saabunud aeg uueks lähenemiseks, kus me mõistame, et uimastitarbimine on tervise-, mitte kriminaalõiguse probleem, ja need, kes uimasteid kuritarvitavad, ei ole karistusenäljas kriminaalid, vaid ravi ja toetust vajavad inimesed.»

Kommentaarid (38)
Copy
Tagasi üles