Eesti mereväelane tõuseb esmakordselt NATO mereväeüksuse ülemaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan-Elias Seljamaa
Johan-Elias Seljamaa Foto: Peeter Langovits

Sel nädalal asub NATO 1. alalise miinitõrjegrupi etteotsa kaptenleitnant Johan-Elias Seljamaa, tegemist on esimese korraga, kus Eesti mereväelasele usaldatakse NATO mereväeüksuse juhtimine.

22. juunil leiab Kieli mereväebaasis aset NATO 1. alalise miinitõrjegrupi ülema vahetustseremoonia, käesoleva aasta jaanuarist gruppi juhtinud Saksa mereväe kaptenleitnant Martin Schwarz annab üksuse juhtimise üle Eesti mereväe kaptenleitnant Johan-Elias Seljamaale, teatas kaitseväe peastaap.

Kaptenleitnant Seljamaa alluvusse kuuluv staap saab olema rahvusvaheline. Lisaks temale kuuluvad staapi kolm Eesti mereväelast ning mereväelased Saksamaalt, Belgiast ja Hollandist. Koostöö rahvusvahelisust rõhutab ka kasutatav staabilaev, milleks on Saksa mereväe toetuslaev Elbe. 2017. jaanuarist suureneb staabitöös osalevate Eesti mereväelaste hulk ning staabilaevaks saab Eesti mereväe laevastiku tuukri- ja toetuslaev. NATO 1. alalise miinitõrjegrupi juhtimine antakse eestlaste poolt üle 2017. aasta suvel.

Ühena neljast NATO merelise väejuhatuse alluvuses olevast laevadegrupist on NATO 1. alaline miinitõrje grupp valmidusüksus, mis pakub miinitõrjealast kompetentsi ja mille ülesandeks on olla esmaste kiirreageerijate hulgas. Grupp, mis koosneb liitlasriikide miinitõrjevõimekusega laevadest, näitab NATO lippu ja kohalolekut erinevate riikide õppustel ja harjutustel.

Eesti mereväe sõjalaevastikku kuulub kolm Sandown-klassi miinijahtijat Admiral Cowan, Sakala ja Ugandi ning Lindormen-klassi tuukri- ja toetuslaev Tasuja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles