Otseülekanne: Võidupüha paraad Võrus (3)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal toimus Võidupüha paraad Hiiumaal.
Eelmisel aastal toimus Võidupüha paraad Hiiumaal. Foto: Toomas Tatar

Kaitseliit korraldab 23. juunil Võrus Võidupüha paraadi, Postimees teeb koostöös Rahvusringhäälinguga paraadist otseülekande, mis kestab kella 10.55-12.00.

Postimehe poolt vahendatavas ETV otse-eetris kommenteerivad paraadi Andres Kuusk ja Kaitseliidu kooli juhataja Erik Reinhold ning reporter Mirjam Nutov. Otseülekande režissöör on Marek Miil, produtsent Lii Kuldmäe.

Kaitseliidu korraldataval Võidupüha paraadil Võrus osaleb tänavu 700 inimest, esmakordselt iseseisvuse taastamise järel võib Võidupüha paraadil näha ka liitlaste tehnikat ja relvastust.

Võrus Vabaduse tänaval rivistuvad üles üksused Võrumaa, Tartu, Sakala, Põlva, ja Valgamaa malevatest. Lisaks on kompanii suuruste üksustega väljas Naiskodukaitse, Noored Kotkad ja Kodutütred ning liputoimkonnad Küberkaitseüksusest ning Kaitseliidu koolist.

Politsei- ja piirivalveametist tuleb paraadile rühm. Taktsammu hoiavad Kaitseliidu orkestrid ja kaitseväe orkester, teatas Kaitseliit.

USA üksustest on paraadil kohal Strykeri rühm nelja soomusmasinaga, samuti üks soomuk miinipildujaga, meditsiinisoomuk ja juhtimissoomuk. Taasiseseisvunud Eestis peetud Võidupüha paraadidel ei ole varem ükski välisüksus oma tehnikaga väljas olnud.

Kaitseliidu sõsarorganisatsioonidest osalevad paraadil Leedu KASP ja Läti Zemessardze rühma suuruste üksustega. Taanist osaleb paraadil liputoimkond.

Paraadi kava

10.00 Kaitseliidu peastaabi ülem kolonel Ilmar Tamm rivistab paraadi üles.

10.30 Saabub paraadi juhataja, Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili, et paraadiüksused üle vaadata ning neid tervitada.

10.56 Saabub kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras ja brigaadikindral Kiili teeb talle ettekande paraadi üksuste valmisolekust.

11.00 Vabariigi presidendi Toomas Hendrik Ilvese saabumisega algab võidupüha paraad.

11.03 President alustab brigaadikindral Kiiliga ringkäiku, et vaadata üle ning tervitada ülesrivistatud paraadüksuseid.

11.15 Vabariigi presidendi kõne.

11.25 Saabub võidutuli ja süüdatakse tuletoojate tõrvikud.

11.40 Algab paraadmarss, paraadist lendavad üle NATO hävitajad. Paraad liigub mööda Vabaduse tänavat bussijaama suunas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles