Keskerakond läheb oma iidoli teooriaga vastuollu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna valimisplakat
Keskerakonna valimisplakat Foto: Peeter Langovits / Postimees

Keskerakond lubab valimistel korraga hinnatõusu pidurdada ning töötust kärpida, mis aga läheb vastuollu majandusseadustega ning keskerakondlaste lemmikmajandusteadlase Paul Krugmani mõtetega.

Keskerakond panustab oma valimisprogrammis rahajagamisele – erakorraline penisonitõus, pensioni baasosa suurendamine, ranitsatoetused, matusetoetused, toimetulekupiiri tõstmine ja palju muud. Kui siia lisada ka Keskerakonna lubatavad maksusoodustused ja langetused – aktsiis, toasooja, ravimite, toiduainete jm käibemaksu vähendamine –, siis on selge, miks Erik Tergi esimene reaktsioon Keskerakonna programmile oli: kust tuleb raha?

Kuid Keskerakonna valmislubadustel on veel üks probleem – taas kord üritatakse pakkuda kõiki asju korraga, ka neid, mis omavahel kokku ei sobi.

Mõte töötavat umbes nii: vaatame, mis inimestele meeldib, ja seda pakumegi. Inimestele ei meeldi tööpuudus. Seega, lubame tööpuuduse vähendamist.

Majanduses aga kõiki asju korraga ei saa. Keskerakonna kahte põhilubadust – tööpuuduse vähendamine (majanduse stimuleerimine) ja hinnatõusu peatamine – on ühekorraga väga raske täita.

Uurimiskeskuse Centar majandusanalüütik Janno Järve viitab selles kontekstis Phillipsi kõverale, see on majandusteaduses juba rohkem kui pool sajandit tuntud seaduspära: inflatsioon ja tööpuudus on pöördvõrdelises seoses. Kui tööpuudus on madal, siis on inflatsioon kõrgem. Ja vastupidi, madal inflatsioon tähendab kõrgemat tööpuudust.

Keskerakondlaste lemmikmajandusteadlane Paul Krugman teab seda seost ja tema retsept USA majandusele on stimuleerimine eelarve ja madalate intressimäärade kaudu.

Hinnatõusu kohta on Krugman sõnum: seda pole vaja karta, vajame rohkem hinnatõusu. Keskerakond lubab aga taas kõike head korraga.

Keskerakond

Põhilubadused

•    Tööpuuduse vähendamine
Loome sotsiaalseid töökohti, suurendame töötuskindlustushüvitist.
•    Hinnatõusu peatamine
Alandame toasooja käibemaksu 20 protsendilt 9 protsendile. Maksueristused elutähtsatel kaupadel ja teenustel.
•    Toetuste ja pensionite suurendamine
Tõstame kõiki pensione, taastame matusetoetuse, tasuta koolitoit gümnaasiumitesse, suurendame toimetulekupiiri, lapsehooldustasu kuni kolmanda eluaastani 200 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles