Austraalia sai õiguse saata afgaanid koju tagasi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani asüülitaotlejad Austraalias meelt avaldamas.
Afgaani asüülitaotlejad Austraalias meelt avaldamas. Foto: SCANPIX

Sajad oma elu ohtu pannes Afganistanist Austraaliasse jõudnud varjupaigataotlejad võivad peagi seista silmitsi sunniviisilise kodureisiga, teatab uudistevõrk AFP.


Austraalia immigratsiooniministri Chris Boweni sõnul sõlmisid nad Afganistani pagulaste ministri Jamaher Anwary ja ÜRO pagulaste ülemvolinikuga kokkuleppe, mis lubab edaspidi sunniviisiliselt kodumaale toimetada afgaanid, kes ei varjupaika ei saa.

Kuigi Austraaliasse on paadipõgenikena saabunud tuhandeid afgaane, siiani sealt ühtki neist tagasi saadetud pole. Viimase kolme aasta jooksul on vaid kolm afgaani vabatahtlikult kodumaale naasnud.

Boweni sõnul hoiatab Austraalia afgaane jätkuvalt selle eest, et nood ei võtaks ette ohtlikku ja inimsmugeldajate vahendusega reisi nende riiki. «Kuid nüüd saame me öelda veel üht asja: «Me saame teid tagasi saata ning me saadame teid tagasi, kui te pole tõeline pagulane.», » märkis minister.

2008. aastast on teistest Aasia riikidest paadiga Austraaliasse saabunud umbes 4300 afgaani. Umbes aasta eest sai veel suur osa inimsmugeldajate vahendusel tulnud afgaanidest Austraaliast ka varjupaika, kuid et nüüdseks on Afganistanis valitseva olukorra hinnanguid parandatud, on ka selle riigi kodanike asüülitaotlused hakanud harvemini positiivseid vastuseid saama.

Praeguse seisuga peatub Austraalia pagulaskeskustes umbes 2700 afgaani. Neist 723 esimene varjupaigataotlus on tagasi lükatud, 49 on eitava otsuse saanud juba kaks korda.

«Kui sa ei ole ehtne pagulane, mõtle kaks korda järele, sest sa kulutad umbes 20 000 Austraalia dollarit (238 500 krooni, 15 243 eurot – toim) siia saamisele, paned oma elu Indoneesia ja Austraalia vahel ohtu ning siis lõpetad sealsamas, kust alustasid,» hoiatas Bowen.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles