Paet: Medvedevi korraldus Petseri kinnisvaraomanike õigusi ei halvenda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Setomaa.
Setomaa. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Vene pool ministeeriumile kinnitanud, et Venemaa presidendi korraldus piirialadel kinnisvara omamisega ei võta Petseri rajoonis vara omavatelt Eesti kodanikelt seda õigust ära.

«Vene pool on meile kinnitanud, et kõige alus on juba 2001. aastast ehk juba kümme aastat kehtinud seadus, see praegune korraldus täpsustas asjaolusid. Nii et sisulist muudatust tänases olukorras neile, kellel seal mingi vara on, ei tule,» ütles välisminister Urmas Paet Postimees.ee’le. Uus korraldus puudutab tema sõnul vaid võimalikke uusi kinnisvara osta tahtjaid. «Kõik, kellel seal vara on, nende jaoks on 10 aastat samasugune kord kehtinud.»

Paeti sõnul ei tohiks probleeme tekkida ka vara pärandamise korral. «Vene pool on seni kinnitanud, et see puudutab ikkagi ainult uusi soetusi. Status quod - ja meie analüüsi järgi peaks status quo alla käima ka pärandamine – ei tohiks see puudutada,» sõnas Paet lisades, et korraldus puudutab mitte Petseri elanikke, vaid seal vara osta soovivaid välismaalasi.

Välisministeeriumi teatel kinnitas välisministeeriumi esindajatega kohtunud Vene Föderatsiooni suursaadik Juri Merzljakov, et president Dmitri Medvedevi korraldus ei halvenda välisriikide kodanike, sealhulgas Eesti kodanike õiguslikku seisundit.

2001. aastal hakkas kehtima Vene Föderatsiooni maakoodeksi regulatsioon, millega on reguleeritud välisriikide kodanike, kodakondsuseta isikute ja välismaise päritoluga juriidiliste isikute õigused omandada Venemaal maad. Venemaa presidendi 9. jaanuari korraldus «Piiriäärsete territooriumide määratlemine, kus välisriikide kodanikud, kodakondsuseta isikud ja välismaise päritoluga juriidilised isikud ei saa soetada omandiõigusi maatükkidele» vaid täpsustas regulatsiooni, kehtestades erirežiimiga haldusüksuste nimekirja, milles on nimetatud ka Pihkva oblasti Petseri rajoon.

Venemaa presidendi korraldus hõlmab Vene piiriregioone laiemalt, mitte vaid Eesti-Vene piirialasid.

Korraldus ei käsitle erirežiimiga maa-aladel asuva vara staatust. Sellele laieneb endiselt Venemaa tsiviil- ja pärimisseadusandlus, millesse muudatusi ei ole sisse viidud.

Samuti ei ole korraldusel tagasiulatuvat jõudu, kuna presidendi korraldus ei ole seadusülene ning Venemaa maakoodeksi rakendusseaduses teemakohase tagasiulatava regulatsiooni sätted puuduvad.

Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi 9. jaanuari käskkirjaga jäid setod ja Petserimaaga seotud Eesti kodanikud ilma õigusest osta maad Petseri rajooni territooriumil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles