Anvelt Randpere Tai reisist: viimane otsus jääb riigikogu juhatusele (3)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Randpere
Valdo Randpere Foto: Andres Haabu

Riigikogu eetikakoodeksi töörühma kuulunud sots Andres Anvelt ütles Valdo Randpere Tai reisi kommenteerides, et ehkki kuluhüvitise kasutamine on iga saadiku oma vastutus, siis on nö. viimane filter ka riigikogu juhatus, kes ei pea välisvisiiti heaks kiitma. 

«Kuluhüvitiste kasutamine peab olema iga riigikogu liikme enda risk ja vastutus. Antud juhul on raske hinnata, mis oli era- ja riigireisi vahekord,» kommenteeris ta reformierakondlasest kolleegi Randpere reisi Taimaale.

Tänane Postimees kirjutab, kuidas Randpere sõitis talvel vabariigi aastapäeva paiku kaheks ja pooleks nädalaks Taisse oma lõunamaakoju, väidetavalt kohtus teel olles Eesti aukonsuliga Tais ning paari kohaliku senaatoriga ning lasi poole lennupiletihinnast – tuhandeeurosest edasi-tagasi piletist 500 eurot – riigikogu kuluhüvitistest kinni maksta.

Anveltile ei jäänud artiklit lugedes muljet, et Randpere oleks Tais vaid puhkusereisil käinud, kuid kas saadik käis rohkem puhkusel või tööl, seda peaks Randpere ise hindama, leiab Anvelt.

«Tänu visiitidele kaugesse riikidesse nagu on Tai, on Eestil Taiga viisavabadus, mis on inimestele vajalik,» lisas Anvelt samas.

Veel tõi Anvelt välja, et kuluhüvitise kasutamise kinnitab välislähetuse puhul riigikogu juhatus, mis on ka varem otsustanud välislähetusi mitte heaks kiita. Seega on Anvelti hinnangul juhatus nö. viimane filter lähetuste puhul, mis võivad küsimusi tekitada.

Juhatus kiitis aga 18. veebruarist 6. märtsini kestnud Randpere lähetuse heaks.

«Riigikogu juhatus saab olla ühe või teise sõidu poolt, kui fraktsiooni juhid on selle heaks kiitnud,» selgitas riigikogu esimees Eiki Nestor. «Meil (riigikogu juhatusel – toim) puudub võimalus kahelda fraktsioonijuhtide otsustes sel lihtsal põhjusel, et muidu üks või teine fraktsioon võib hakata süüdistama riigikogu juhatust poliitilises ärategemises, tagakiusamises,» lisas ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles