Riik ja EELK ostsid täna Narva Aleksandri suurkiriku (3)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Aleksandri kirik.
Narva Aleksandri kirik. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Riik ja Eesti Evangeelne Luterlik Kirik (EELK) ostsid täna Narva Aleksandri suurkiriku pankrotipesast välja. Lõplik ostuhind oli 375 000 eurot, millest poole tasus riik ja poole EELK, teatas siseministeerium. 

«Sümboolse tähendusega Narva Aleksandri suurkiriku päästmine avalikes huvides on mõistlik ja vajalik. Mul on hea meel, et jõudsime võlausaldajatega kokkuleppest kiiresti reaalse ostutehinguni ja nüüd saab hakata kavandama kirikuhoone edasist kasutamist,» teatas siseminister Hanno Pevkur.

EELK peapiiskop Urmas Viilma avaldas tänu kõikidele annetajatele, kes panustasid kirikuhoone väljaostmisse. «Heas koostöös riigiga oleme suutnud Narva Aleksandri suurkiriku pankrotipesast välja osta. See ei oleks olnud võimalik ilma väga paljude annetajate toeta,» märkis Viilma.

Lisaks Narva Aleksandri suurkirikule päästeti pankrotipesast ka Sininõmme kalmistu, Vaivara vana ja uus kalmistu, vallasmälestised ning ajaloolise ja kunstilise väärtusega esemed.

Ostetav vara läks siseministeeriumi omandisse ja kalmistud antakse Vaivara vallale tasuta üle.  

Järgmise sammuna esitab kultuuriministeerium koostöös siseministeeriumi ja rahandusministeeriumiga oktoobris valitsusele visiooni selle kohta, millise sisu hoone lisaks kiriklikule teenimisele saab.

Riik on seni kiriku taastamisse investeerinud 2,5 miljonit eurot. Narva Aleksandri kirik pühitseti 28. mail 1884. aastal. Suurkiriku nimetuse omistas kirikule president Lennart Meri 2000. aastal.

EELK Narva Aleksandri koguduse võlausaldajate üldkoosolek otsustas märtsi lõpus panna suurkiriku hoone enampakkumisele. Kogudus jäi ehitusfirmale võlgu kiriku renoveerimistööde eest. Mai alguses tühistati siseministeeriumi soovil suurkiriku 500 000 euro suuruse alghinnaga enampakkumine, alustamaks läbirääkimisi kirikuhoone omandamiseks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles