USA kindral: NATO ei suuda praegu Balti riike Venemaa eest kaitsta (13)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti ja USA sõdurid Gruusias õppustel.
Briti ja USA sõdurid Gruusias õppustel. Foto: Shakh Aivazov/AP

NATO ei ole praegu suuteline kaitsma Balti riike Venemaa rünnaku eest, ütleb USA Euroopa maavägede ülem kindralleitnant Ben Hodges kolmapäeval avaldatud artiklis.

«Venemaa suudab hõivata Balti riigid kiiremini, kui meie suudame neid kaitsta,» ütles Hodges Saksa nädalalehele Die Zeit.

Kindrali sõnul on ta nõus sõjaanalüütikutega, kelle sõnul kulub Vene vägedel Läti, Leedu ja Eesti pealinna vallutamiseks 36-60 tundi.

NATO väed avastasid hiljuti Poolas läbiviidud õppuse «Anaconda» käigus Hodgesi sõnul mitmeid puudusi. Nii näiteks ei ole raskerelvastust võimalik piisavalt kiiresti Lääne-Euroopast Ida-Euroopasse toimetada, samuti teeb murelikuks alliansi sidetehnoloogia.

«Ei raadioside ega e-mail ole turvaline,» ütles kõrge USA sõjaväelane. «Ma oletan, et kõike, mida ma oma BlackBerrys kirjutan, jälgitakse.»

Õppustest «Anaconda» võttis osa üle 20 NATO liikmesriigi, ehkki ametlikult oli tegemist Poola riiklike õppustega.

Hodgesi sõnul leidsid mõned riigid nagu Prantsusmaa ja Saksamaa, et Venemaa suhtes oleks olnud liiga provokatiivne neid NATO õppusteks nimetada.

NATO teatas eelmisel nädalal, et paigutab vastuseks agressiivsele Venemaale Eestisse, Lätisse, Leetu ja Poola neli pataljoni.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles