Võrumaale püstitatakse mälestusmärk eesti soost õigeusu märtritele

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Initsiatiivgrupp kavatseb paigaldada suve lõpus Võrumaale Varstu valda Mõniste-Ritsiku kiriku juurde mälestusmärgi õigeusu kiriku poolt märtriteks kuulutatud Theodor Petaile ja ta abikaasale Anna Petaile.

Vajalik rahasumma saadakse annetustest, samuti toetab mälestusmärgi püstitamist Varstu vald, ütles mälestusmärgi püstitamise üks eestvedajatest Avo-Rein Tereping Postimehele.

Theodor Petai ja ta abikaasa Anna Petai kanoniseeriti 2012. aastal Konstantinoopoli sinodi poolt pühaks märtriks.

Theodor Petai oli mitme Apostliku Õigeusu kooli õpetaja-köster ja ka koolijuht Võrumaal. Põhitöö kõrvalt juhatas ta Vastse-Roosa postiagentuuri 1939. aastast kuni Eesti okupeerimiseni Nõukogude Liidu poolt. Samuti töötas õpetajana ta abikaasa Anna.

Theodor Petai ühiskondlik tegevus oli sõjaeelses Eestis märkimisväärselt aktiivne. Ta oli Kaitseliidu Varstu valla malevkonna pealik. Kodukandi kultuuriellu andis ta suure panuse - asutas Vastse-Roosa raamatukogu, kohaliku laulukoori ja osales ka laulupidudel. Lisaks juhatas Theodor Petai Noorkotkaste orkestrit ja näiteringi, oli Eesti Kirjanduse Seltsi liige.

Sarnaselt väga paljudele sõjaeelse Eesti aktiivsete kodanikele arreteeriti Theodor ja Anna Petai 14. juunil 1941 ja küüditati Siberisse. Theodor Petai mõisteti 1942. aastal surma ja hukati 20. aprillil Sosva vangilaagris. Ta hauakoht on teadmata. Anna Petai suri 1948. aastal Tomski oblasti Bogatõrjovka külas ja maeti sealsele külakalmistule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles