Paet: EL-i võidakse reformida, kui Suurbritannia jääb liikmeks (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Jaanus Lensment

Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet ja Tallinna Ülikooli õigusakadeemia professor Ivar Raig arutasid Noorte Diplomaatiakoolis Brexiti referendumi mõju Euroopa Liidule ja Eestile.

Paeti sõnul on kõige negatiivsem mõju, mis võib kaasneda Ühendkuningriigi kodanike võimalikule otsusele lahkuda Euroopa Liidust niinimetatud doominoefekt teistes liikmesriikides, eelkõige Hollandis.

«Hollandlased oskasid leiutada referendumi täitsa tühjast kohast, kui aprillis hääletasid Ukraina assotsiatsioonilepingu vastu. Kogu lugupidamise juures on aga üsna selge, et see otsus ei olnud niivõrd Ukraina vastu kui Euroopa Liidu ühise välispoliitika ja protseduuride vastu. Kui kolm aastat tagasi rääkisid paljud tõsimeeli Euroopa võimalikust föderaliseerimisest, siis praegu nende sündmuste taustal on see küsimus selgelt päevakorrast maas,» lisas ta.

Professor Ivar Raigi hinnangul võib Suurbritannia võimalik lahkumine põhjustada vajalikke reforme Euroopa Liidus.

«Britid endise impeeriumirahvana ei saa leppida, et endised kolooniad nagu Kanada või Uus-Meremaa elavad paremini. Nad süüdistavad oma majanduse tempo aeglustumises Euroopa Liitu ja selle tohutu bürokraatiat. Kui nad praegu lahkuvad, siis annab see olulise signaali, et asjad on viltu, ning see võib viia vajalike muudatusteni Euroopa Liidu sees,» rääkis Raig.

Paet omakorda pidas vähetõenäoliseks, et ilma Suurbritanniata alustatakse reformidega.

«Pigem vastupidi, reformid on võimalikud siis, kui Suurbritannia üle noatera siiski jääb Euroopa Liitu - siis on potentsiaali läbirääkimisteks. Kui siiski otsustatakse lahkuda, on küll esialgu Euroopas ehmatus suur, aga pärast tolm lihtsalt langeb ja kõik läheb vanaviisi edasi, ainult ilma Suurbritanniata,» arvas Paet.

Arutelu «Euroopa Liidu tulevik BREXIT-i valguses» toimus Noorte Diplomaatiakooli raames, mis on noorteühingu Avatud Vabariik gümnasistidele ja tudengitele suunatud rahvusvahelistele suhetele pühendatud projekt.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles