Rõivas: Briti otsuse järel tuleb säilitada stabiilsus (29)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: AFP/SCANPIX

Peaminister Taavi Rõivas ja välisminister Marina Kaljurand avaldasid kahetsust, et britid otsustasid hääletada Euroopa Liidust lahkumise poolt, ent rõhutasid vajadust säilitada stabiilsus ning poliitiline selgus.

«Mõistagi austame brittide demokraatlikku valikut, aga otsus Euroopa Liidust lahkuda on paratamatult pettumus. Peame Briti referendumist tegema kogu Euroopa jaoks järeldused ja pingutama selle nimel, et me ei kaotaks Euroopa Liidu ühtsust. Lääne ühtsus ja ühine tegutsemisvõime on meile eluliselt olulised,» ütles Rõivas.

«Meie jaoks on oluline, et tugev suhe Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi vahel jätkuks ning et referendumile ei järgneks pikemat poliitilise ebaselguse ja majandusliku ebastabiilsuse perioodi,» lisas ta.

Kaljurand rõhutas, et referendumi tulemus ei muuda Suurbritannias viibivate ja sinna reisida kavatsevate Eesti kodanike jaoks päevapealt midagi. Ühendkuningriik jätkab Euroopa Liidu liikmena kuni võimalik lahkumisavaldus esitatakse ning seejärel ka lahkumislepinguga lõppev lahutusprotsess läbi viiakse.

«Tõenäoliselt kulub lõplikuks Euroopa Liidust lahkumiseks mitu aastat, tulevaste suhete määratlemiseks ilmselt veelgi kauem. Referendum ei mõjuta brittide liikmelisust teistes rahvusvahelistes organisatsioonides, sealhulgas panust Eesti julgeolekusse NATO raames,» märkis välisminister.

Rõivase hinnangul tuleb tegeleda referendumi tulemustest tekkivate majanduslike riskide minimeerimisega. «Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi institutsioonidel tuleb teha kõik vajalik olukorra stabiliseerimiseks ning majandusliku mõju minimeerimiseks euroala riikidele, majandustele ja finantsinstitutsioonidele,» rääkis peaminister.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles