Rõivas: Brexiti külm dušš tuleb muuta värskendavaks äratuseks (18)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: SCANPIX

Peaminister Taavi Rõivase sõnul pole kahtlustki, et Suurbritannia otsus Euroopa Liidust lahkuda mõjus kogu ühendusele nagu külm dušš, kuid see tuleb juba järgmisel nädalal muuta värskendavaks äratuseks.

«Pole kahtlustki, et Brexit mõjus kogu Euroopa Liidule justkui jääkülm dušš. Kindlasti oli see ootamatu, aga paanikaks ei ole põhjust, kaugel sellest. Juba uuel nädalal tuleb Brexit – nagu külm dušš ikka – muuta värskendavaks äratuseks,» ütles Rõivas Postimehele antud kirjalikus kommentaaris.

Tema sõnul on Euroopa Liit pidanud lähiminevikus toime tulema väga erinevate kriisidega ning on enamasti suutnud skeptikute kiuste kriisidest tugevamana väljuda. «Olen täna suhelnud oma ELi kolleegidega, kes kõik mõistavad, et me ei saa endale lubada peataolekut, vaid peame ühte hoidma ja uue normaalsusega toime tulema. Juba teisipäeval kohtume ELi peaministritega Brüsselis, kus lepime kokku edasised sammud. Ja need tuleb leida kiiresti, sest venitamine on vesi populistide veskile,» märkis ta.

Rääkides Suurbritanniast ja selle tulevikust, ütles Rõivas, et loomulikult on oluline selgus. «Loodame, et tulevane Suurbritannia juhtkond peab seda enda jaoks võtmeküsimuseks, milline on suhe Euroopaga tulevikus. Nüüd on kõige olulisem küsimus, kuidas Euroopa Liit edasi läheb, mitte see, kuidas Ühendkuningriik lahkub,» ütles ta.

Küsimusele Euroopat ähvardavast referendumilainest ja sellele reageerimisest vastas Rõivas, et pole mõtet eitada, et Suurbritannia referendumi tulemus suurendab mitte ainult majanduslikku, vaid ka poliitilist ebakindlust. «Rahva vabalt väljendatud tahtel põhinev valitsemisvorm on see, mis meid suurest osast muust maailmast lahutab ja mis on ka meie tugevus. Demokraatia vankri ette ei tohi panna labasusi, lihtsustusi ja tühjasid lubadusi. Mineviku lubamine ning oleviku ja tuleviku eitamine ei ole poliitika,» lausus ta.

Tema sõnul on läänemaailmas peatselt ees olulised demokraatlikud valimised – Hispaanias, USAs, Prantsusmaal ja Saksamaal – ning peavoolu poliitilised jõud peavad leidma õige käigu populismile vastu seismiseks. «Seega – oluline ei ole ühegi referendumi või valimiste ärahoidmine, aga lahenduse leidmine põletavatele probleemidele Euroopa naabruskonnas, Euroopa Liidu piiride ja sisejulgeolekuga seoses ning majanduskasvu ja tööpuudusega,» ütles ta.

Rõivase sõnul rõõmustavad Brexiti üle kindlasti nii äärmuslased ja populistid kui Euroopa vastased. «Isegi ühes kõige Euroopa-meelsemas riigis Eestis püüavad nii Keskerakond kui EKRE ELi lagundamist päevapoliitilistes huvides kasutada, rääkimata siis riikidest, kus Euroopa-vastased meeleolud levinud. Kuid ma usun, et populism ja lühinägelikkus sel korral katsetest kaugemale ei jõua,» märkis ta ja lisas, et selleks tuleb rääkida, seletada ja veenda, miks on ühtne Euroopa Liit kasulikum, parem ja perspektiivikam kui kõik muud lahendused.

Vastates küsimusele, milliseid muutusi Brexiti-järgne Euroopa vajab ning kas pikemas plaanis võib otsus mõjutada ka näiteks suhteid NATOs, vastas Rõivas, et hoida tuleb külma pead ja tugevat närvi. «Suurbritannia on ja jääb Euroopa osaks isegi väljaspool Euroopa Liitu. Brittide otsus ei mõjuta meie tugevaid liitlassuhteid. Teiseks, Suurbritannia on ja jääb NATO üheks võtmetegijaks ning need kaks asja tuleb hoida üksteisest kategooriliselt lahus,» ütles Rõivas ja kordas, et Suurbritannia liikmesus ja roll NATOs sellest referendumist ei sõltu.

Tema sõnul on NATOs mitmeid Euroopa riike, kes Euroopa Liitu ei kuulu. «Samuti jääb Suurbritannia ka tulevikus Eesti jaoks oluliseks partneriks ja liitlaseks, seda nii majanduslikult, poliitiliselt kui julgeoleku kontekstis,» lisas peaminister.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles