Mihkelson: näha on Euroopa Liidu strateegilise vaate puudumist

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Riigikogulane Marko Mihkelson (IRL) sõnas täna peetud riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni ja väliskomisjoni ühisistungil, et ühendus on sisenenud brittide referendumi otsuse järel oma ajaloo kõige tõsisemasse kriisi.

«Näha on Euroopa Liidu strateegilise vaate puudumist. Eriti kui jälgime Euroopa Komisjoni juhtide seisukohavõtte, siis näeme peataolekut ja segadust. On täiesti selge, et Euroopa Liit on sisenenud oma ajaloo kõige tõsisemasse kriisi. Nagu kuulsime täna Briti suursaadikult, siis väga paljudele küsimustele ei olegi täna vastust,» ütles Mihkelson.

Euroopa Liidu asjade komisjoni liige Mihkelson küsis seepeale peaminister Taavi Rõivaselt, mida Euroopa Liit ja selle institutsioonid on jätnud tegemata, et oleme täna sellises olukorras. «Ja mis on need ettepanekud, mida Euroopa Liit peaks tegema?» küsis ta lisaks.

Peaministri sõnul on Euroopa Liidu süüdistamine libedale teele minek. Ta märkis, et blokis on häid asju, mida on teiste riikidega ühiselt tehtud, kaugeltki rohkem kui neid, mille pärast olla pahane, ja lisas, et Eesti valitsused on suutnud hoida riigimehelikku joont mitte süüdistada sisepoliitilistes probleemides Brüsselit. «[See] on kohatu. Need ei ole tulnud kuu pealt või komisjoni sulest. Enamik asju oli liikmesriikide koostööst,» ütles ta.

Euroopa asjade komisjoni aseesimees Jaak Madison (EKRE) juhtis tähelepanu peaministri varasematele sõnadele, et Eestil ei ole vaja brittide referendumi puhul plaan B-d. «Seda, et plaan B-d ei koostatud väga detailselt Euroopa poolt, oli selleks, et mitte anda Suurbritannia inimestele väga selget signaali, et valmistume teie lahkumiseks. Oleme indikatiivselt arutanud, millised on need sammud «juhul kui». Nüüd on «kui» käes. See ei ole juhus, et homseks on kokku kutsutud ülemkogu ja samuti ei ole juhus Martin Schulzi ja Jean-Claude Junckeri avalduste tekstid,» vastas Rõivas.

Poliitikavaatlejana tundus Rõivasele, et Brexiti kampaania korraldajad ei ole ise ka plaan B-ks ette valmistunud. Euroopa asjade komisjoni esimees Kalle Palling (RE) lisas, eks nemad ole ka šokis. «Ja meie oleme šokis, et nemad on šokis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles