Turkish Airlinesi reisilennuk pöördus tagasi Tallinna (5)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna naasnud Turkish Airlinesi lennuk maandumas.
Tallinna naasnud Turkish Airlinesi lennuk maandumas. Foto: Markus Erik Torpel

Tallinnast täna päeval Istanbuli lendama pidanud Turkish Airlinesi reisilennuk pööras Läti õhuruumis otsa ringi ja tuli tagasi, sest reisijate arv ei klappinud pardadokumentides kirjas olnud andmetega. Piloot kahtlustas, et lennukil võib olla ilma omanikuta pagas.

Kell 12.10 Tallinnast väljuma pidanud lennuk startis väikese hilinemisega, lennuk väljus kell 12.27. Istanbuli pidi õhusõiduk jõudma kell 15.30. Lennuk jõudis lennata juba üle Eesti-Läti piiri, kui hakkas tagasi tulema.

Turkish Airlinesi lennuk pöördus Tallinna tagasi. Allikas:
Turkish Airlinesi lennuk pöördus Tallinna tagasi. Allikas: Foto: Flightradar24

Tallinna lennujaama maapealse teeninduse tütarettevõtte AS Tallinn Airport GH juhatuse esimees Tiit Kepp selgitas, et piloot ilmselt avastas õhus, et elektrooniliselt edastatud andmed ei lähe kokku sellega, kui mitu inimest tal pardal kaasas on. Kepp rõhutas, et lennunduses peab kõik olema ülimalt täpne.

«Ta ei võtnud ise seda vastutust, et hakkab õhus neid numbreid kokku klapitama ja otsustas pöörduda korraks tagasi, et lasta oma lepingulisel kliendil ehk meil, ASil Tallinn Airport GH seda läbi kompuutri uuesti teha. Seega me väljastame piloodile uued andmed,» rääkis Kepp.

Õhusõiduki andmetega toimub Kepi sõnul tavaliselt kolmetasandiline kontroll. Kontrollitakse üle reisijate arv, pagas ja postisaadetised ning kaup. Enne õhkutõusu laseb piloot stjuardessidel pardal olevad inimesed, sh lapsed ja imikud eraldi, üle lugeda.

Turkish Airlinesi pardal oli üks reisija vähem kui paberil kirjas.

«Nüüd on nii, et me peame üle kontrollima, et ükski pagas ei lendaks ilma reisijata. See on ka julgestusnõue. Ilmselt oli piloodil kahtlus, et reisijat ei ole, aga äkki me oleme kogemata pagasi peale laadinud,» märkis Kepp.

Kepi sõnul juhtub seesugust viga äärmiselt harva – umbes paar korda aastas.

«Kapten käitus väga õigesti. Siin teisitimõtlemist ei ole, kohe peab midagi ette võtma. Tal oleks muidugi olnud võimalus õhus viga parandada, aga ta arvas, et laseb seda meil teha, et olla kindel,» lausus Kepp.

Turkish Airlinesi reisilennuk alustas kell 14.16 pärast paberite kordaajamist uuesti teekonda Istanbuli suunas.

Võtavad tantsu üles

Turkish Airlinesi lennukis oli ka Järvamaa rahvatantsurühm Riikar, kes asus täna kaheksa paariga teele Gruusiasse rahvatantsuolümpiaadile, kirjutas Järva Teataja.

Esmalt pidid nad lendama Turkish Airlinesiga Istanbuli, et seal ümber istuda, kuid lennuk pööras Läti kohal otsa ringi.

Riikari tantsija Elena Sapp ütles, et neile öeldi tagasipöördumise põhjuseks pagasi lisakontroll. «Lennuk pööras õhus lihtsalt otsa ringi ja alles Tallinnas öeldi meile, et toimub pagasikontroll veel kakskümmend minutit. Tõenäoliselt on mingi kahtlus, et uuesti kontrollitakse,» sõnas ta.

Sapp lisas, et hirmu nad ei tunne, ainult kõht läks ootamise peale tühjaks.

Kogu Mandri-Eestile anti täna tormihoiatus. Sapi ütlust mööda Läti kohal natuke ikka raputas. «Meie reis algas igal juhul seiklusrikkalt,» sõnas ta lõbusalt.

Sapp lisas, et kui nad veel pikalt peavad lennukis ootama, hakkavad vahekäigus tantsima.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles