Jüri Luik ei saanud NATO asepeasekretäriks (2)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rose Gottemoeller ja Jens Stoltenberg.
Rose Gottemoeller ja Jens Stoltenberg. Foto: nato.int

NATO peasekretär Jens Stoltenberg otsustas Eesti diplomaadi Jüri Luige asemel nimetada järgmiseks alliansi asepeasekretäriks ameeriklase Rose Gottemoelleri.

NATO praegune asepeasekretär on USA diplomaat Alexander Vershbow, kes asus sellele kohale 2012. aasta veebruaris, teatas NATO pressiteenistus.

Rose Gottemoeller töötab USA relvastuskontrolli ja rahvusvahelise julgeoleku aseministrina. Ta astub uude ametisse 1. oktoobril.

Stoltenberg teatas, et Gottemoeller on esimene naine sellel ametikohal. NATO peasekretär märkis, et Gottemoeller toob NATOsse ohtralt kogemusi rahvusvahelise julgeolekupoliitika vallast ja sellistest valdkondadest nagu relvastuskontroll ja suhted Venemaaga.

Välismeedias peeti juuni alguses lisaks Gottemoellerile üheks tugevaks kandidaadiks asepeasekretäri kohale ka Eesti diplomaati ja julgeolekuanalüütikut Jüri Luike.

Luik ütles juuni alguses ERRi uudisteportaalile, et käimas on tõepoolest konkurss uue asepeasekretäri leidmiseks ja tema on üks võimalik kandidaat. «Aga ma pole kaugeltki ainus kandidaat, neid on mitmeid. Otsus peaks tulema lähema kuu aja jooksul,» lausus ta.

Luik on töötanud Eesti suursaadikuna Moskvas ja Washingtonis, samuti Eesti NATO esinduse juhina. Ta on olnud välisminister ja kaitseminister.

Alates 1. augustist 2015 juhib Luik Rahvusvahelist kaitseuuringute keskust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles