Martin Helme: Brexit on Saksamaa poliitika täielik pankrot (12)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme
Martin Helme Foto: Marko Saarm / Sakala

Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise näol on tegemist Euroopa juhtriikide, eelkõige Saksamaa poliitika täieliku pankrotiga, ütles EKRE aseesimees Martin Helme Kuku raadiole antud intervjuus.

Helme sõnul on Brexiti näol tegu kahe suure poliitilise jõu pankrotiga. «Esiteks on see Euroopa juhtriikide, eelkõige Saksamaa poliitika täielik pankrot,» ütles Helme. «See, et üldse mingisugune referendum väljaastumiseks toimus ja et referendumi ähvardusel isegi liikmesriigi soovide, nurinate, ettepanekutega ei arvestatud, on Saksamaa täieliku paindumatuse ja fanaatilise föderalismi põhjused,» lisas ta.

Samuti rääkis Helme Eesti poliitilise eliidi pankrotist. «Eesti poliitiline eliit on 15 aastat sisuliselt likvideerinud Eesti riiki, selle jaoks, et meil oleks europrovints,» ütles Helme. «Sellise mõtteviisiga oleme me täiesti ettevalmistamata kõikideks tõsisteks ja keerulisteks protsessideks, mis nüüd saabuvad, sest mina võrdlen küll Brexitit Berliini müüri langemisega külma sõja lõpus,» rääkis Helme. «See on ühe poliitilise korra lõpu algus ja see tähendab seda, et meie oleme uuesti tõmbetuultes.»

Helme tõdes, et euroentusiastide nurinate asemel tema hoopis rõõmustab Brexiti üle. «Miks ma ei peaks rõõmustama, ma olen eluaeg suhtunud Euroopa Liitu äärmiselt kriitiliselt ja ma ei ole kunagi arvanud, et Eesti liitumine Euroopa Liiduga oli meile üheselt kasulik.»

«Ma pean täiesti ajusurnuks Marko Mihkelsoni seisukohavõttu, et need, kellel on Brexiti üle hea meel, on putinistid kuidagi, sest Putinil oli ka hea meel,» lisas Helme. Tema sõnul peaks Mihkelson peeglisse vaatama ja küsima, milline on plaan, kui Euroopa Liit tõesti laguneb ja Eesti jääb külma kätte. «Kaheksa miljardit eurot on brittide panus Euroopa ühiskatlasse igal aastal ja see on Eesti eelarve suurune summa, sellevõrra jääb nüüd raha Euroopa Liidus vähemaks ja see igal juhul puudutab meid ka.»

Helme sõnul võidab Suurbritannia Brexitist suurema iseseisvuse. «Britid võidavad selle, et saavad oma asju hakata ise korraldama, see puudutab kõiki eluvaldkondi» ütles Helme. «Euroopa Liidul on umbes 7000 direktiivi ja see, kas sa saad otsustada, millist täita ja kui palju ning millist mitte täita on väga praktilise väärtusega majanduse jaoks,» selgitas ta. «Euroopa Liit on tänaseks päevaks muutunud selliseks monstrumiks, et ei ole olemas asja, mida Euroopa Liit ei reguleeri,» lisas Helme.

Helme sõnul tõestab Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise kampaania, et mitte keegi, ka suured liikmesriigid ei saa muuta seda kurssi, mis Brüsselis on valitud ja ei saa maha hääletada neid inimesi, kes Brüsselis valitsevad. «Euroopa Liit ei paku mitte midagi enam peale Kreeka abipakettide, massiimmigratsiooni ja kriisist kriisini,» lisas Helme.

«Euroopa ei paku enam ammu seda niiöelda majanduslikku porgandit, mida ta võis pakkuda 1970. aastatel, kui inglased liitusid. Euroopa osakaal maailma majanduses on aastakümneid vähenenud, Euroopa majanduskasv on maailma madalaim ja sellega käib kaasas suveräänsuse ja demokraatia pidev vähenemine, mis on jõudnud kriitilise piirini,» rääkis Helme. «Euroopa Liit ei pruugi alles olla mõne aasta pärast.»

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles