Islandil kohapeal eilset jalgpalliimet näinud eestlased: see oli nagu laulupidu!

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandlased Reykjavikis omadele kaasa elamas. Paremal punases jopes eestlanna Katry.
Islandlased Reykjavikis omadele kaasa elamas. Paremal punases jopes eestlanna Katry. Foto: Katry Ahi

Islandil kohapeal eilset jalgpalliimet näinud eestlased ütlevad, et see oli harukordne elamus ja võrdlevad Islandi-Inglismaa 2:1 võidule järgnenud tähistamist laulupeoga.

Reykjavikis elav eesti lauljanna Tui Hirv ütles, et eilseks mänguks Inglismaaga valmistuti Islandil võimsalt – väga paljud soetasid endale rahvuskoondise särgi, maalisid lipu põse peale või värvisid ära terve habeme. Hirv ise vaatas jalgpallilahingut koos perega kodus teleülekandest.

Reykjaviki kesklinna liiklus oli naise sõnul eile poolest päevast ümber suunatud. Árnarhólli nõlvale pandi üles suur ekraan ja sinna kogunes tuhandeid juubeldavaid vaatajaid. «Nice'is kohapeal oli palju vähem islandlasi kui eelmiste mängude ajal, sest ega ei usutud, et Island nii kaugele jõuab. Aga need, kes olid, andsid endast väga häälekalt märku,» rääkis ta.

Kõige suurematel fännidel on Hirve sõnul oma rühmitus – Tólfan. «Nemadki olid ennast koju sättimas, kui tuli ilmsiks, et Island mängib inglaste vastu. Islandi jalgpalliliit palus neil edasi jääda ja meeskonnale toeks olla, mida mitmed neist ka tegid – jalgpalliliidu kulul,» märkis ta.

Kui meedias õnnestus mingi uudis leida, siis see lõppes alati märkusega, et esmaspäeval on Islandi-Inglismaa mäng.

«Aga kodus on islandlased mõistagi täiesti ülemeelikud, paljud on ostnud lennupileti Pariisi ja loodavad trügida järgmisele mängule,» kinnitas Hirv.

Hirve sõnul oli eile mängu ajal linn inimtühi, aga mängu lõppedes sõideti autode ja jalgratastega, lipud lehvimas, keset ööd oli kuulda ilutulestikurakette. Seda esmaspäeva öösel juunikuus, kui väljas on valge nagu päeval.

Islandlaste jaoks algas mäng kell seitse ja sel ajal üldiselt on enamik poode juba kinni. «Baarid olid muidugi puupüsti täis,» lisas Hirv.

Islandlased Reykjaviki kesklinnas oma jalgpallimeeskonnale kaasa elamas ja võitu tähistamas:

Presidendivalimised kahvatusid

Tallinna Tehnikaülikoolis avalikku haldust magistris õppiv Katry Ahi läks just 20. juunil kaheks nädalaks Islandi Ülikooli suvekooli, mis keskendub väikeriikidele.

«Tuleb tunnistada, et suvekooli ajastus on lausa kümnesse, sest siin toimuv on nagu meie enda laulupidu,» rääkis ta. Katryl õnnestus näha nii kolmapäevast mängu, milles Island alistas Austria 2:1, ja samuti eilset supervõitu Inglismaa üle.

Eilset võidujoovastust ja emotsioone suurriigi Inglismaa vastu ei anna Ahi sõnul kolmapäevase mänguga võrreldagi. See on tema sõnul nagu ükskord-elus-kogemus. «Pärast Austria võitu oli lühiajaliselt tänaval meeleolukaid tähistavaid inimesi ja tuututavaid autosid, kuid eilne oli tõeline pidu kuni hommikuni,» lausus ta.

Hoolimata Islandi praegusest ööpäevaringsest valgest ajast oli ka Ahi sõnul järjepidevalt kuulda ilutulestikku, inimesed laulsid tänavatel ja peaväljak ning peatänav oli mattunud rahvusvärvides inimeste alla. «Väga erinev tavalisest väikeriigi pealinna Reykjaviki eluolust,» kinnitas ta.

Ahi selgitas, et kuigi laupäeval toimusid Islandil tegelikult presidendivalimised (seal valib presidendi rahvas), siis ei räägitud sellest praktiliselt üldse. «Kui meedias õnnestus mingi uudis leida, siis see lõppes alati märkusega, et esmaspäeval on Islandi-Inglismaa mäng,» märkis Ahi.

Üks kohalik poliitikanalüütik ütles Ahi sõnul koguni, et valimisaktiivsus on sel korral väga madal Jalgpalli Euroopa meistrivõistluste tõttu ja Islandi ime on kordades olulisem kui presidendivalimised.

Ahi jälgis kohtumist Reykjaviki peaväljakul, kuhu oli püstitatud suur lava ja ekraan ning peatänav oli liikluseks suletud. «See asus mäekünkal ning sinine-valge-punane vaade sellele oli super. Tõenäoliselt suurem osa Reykjaviki elanikest oli koondunud tänavatele ja väljakule. Tegelikult eilseks mänguks oli püstitatud kaks lava, kuna inimesed lihtsalt ei mahtunud enam ära,» rääkis Ahi.

Kaasaelamine oli tudengi sõnul väga häälekas, kuid pärast väravat rahuneti suhteliselt kiiresti ja pärast võitu algas alles tõeline pidu. «Arvan, et paljud ei uskunud lõpuni, ei see saab võimalikus, et võidetakse Inglismaad,» jagas ta muljeid.

«Mängu lõpuks oli n-ö õhtujuht, kes laval ergutas, täielikult oma hääle kaotanud nagu ka nende kommentaatorid,» muigas Ahi.

Ahi meenutas, et varem päeval islandlastega suheldes oldi üsna negatiivselt meelestatud, kuna Inglismaa meeskonna tugevust kardeti. «Eilne võit oli ikka tõeline ime!» imestas ka tema. Tudengi sõnul suleti eile varem nii ametiasutused kui ka väiksemad poed, et kõik saaksid ikka mängule kaasa elada.

Kuid kust pärineb islandlaste omanäoline ergutushüüd? Tui Hirve sõnul on see täitsa uus leiutis, mis selle jalgpalli EMi ajal alles tekkis.

Katry Ahi selgitas, et islandi fännide ergutamise rütmikat Reykjaviki keskväljakul koordineeris spetsiaalne trummimäng, mida organiseeriti paralleelselt Prantsusmaa staadionil toimuva ergutamisega. Järjepidevalt karjuti ka «Afram Island!» (sõnade eestikeelne vaste oleks umbes «võitle Eesti» – toim).

«Viibimine Islandi rahva keskel neile ajalooliselt olulistel hetkedel on kindlasti mälestus kogu eluks. Super emotsioonid!» lisas Katry Ahi ja saatis tervitusi imettegevast väikeriigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles