Ülikoolid pakuvad uuendatud õppekavasid (1)

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisseastumisavalduste vastuvõtt Tallinna Ülikooli.
Sisseastumisavalduste vastuvõtt Tallinna Ülikooli. Foto: Priit Simson

Nii Tartu Ülikoolis (TÜ), Tallinna Ülikoolis (TLÜ) kui ka Eesti Kunstiakadeemias (EKA) on võimalik sel aastal kandideerida uutele või uuendatud õppekavadele. Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) aga pakub ülikooli pürgijatele võimalust juba enne avalduse esitamist välja selgitada, kas nad oma väljavalitud õppekavale õppima pääsevad.

Nimelt on võrreldes eelnevate aastatega tänavune vastuvõtt erinev selle poolest, et paljudel õppekavadel ei ole õppekohtade arv piiratud ning kõik lävendi ületanud kandidaadid võetakse vastu väljaspool konkurssi, juhul kui kandideerimiskünnis on ületatud. TTÜ vastuvõtuspetsialisti Kristi Naabri sõnul välistab seesugune kandideerimisüsteem olukorra, kus kandidaat peab viimase hetkeni vastust jääma ootama.

Muuhulgas otsustas lävendipõhise kandideerimisüsteemi kasuks ka infotehnoloogia osakond. Eriala suure populaarsuse tõttu aga on lävend veidi kõrgemale tõstetud kui teistel õppekavadel. Juba avalduste vastuvõtmise alguse esimesel 12 tunnil laekus kõige enam avaldusi just IT – ja majanduserialadele.

Edetabelite tipud jäävad püsima

IT-valdkonna erialad on püsivalt edetabeli tipus ka teistes ülikoolides. Kuigi TÜ-s püsib kõige kõrgemal kohal jätkuvalt arsiteadus, siis on tänavu avatud uus magistri õppekava infotehnoloogia mitteinformaatikutele väga populaarseks osutunud. TÜ vastuvõtuspetsialisti Kaja Karo sõnul võis õppekava edu ennustada juba õpilaste seas läbi viidud uuringute põhjal.

EKA-s kõige populaarsem õppekava graafiline disain on püsinud edetabeli tipus pea kümme aastat. Ülikooli kommunikatsioonijuht Solveig Jahnke tõdes, et just sellel eriala on võimalus hiljem tööle pääseda kõige suurem ning lõpetanu leiab rakendust nii reklaamiagentuurides, kultuurivaldkondes kui ka mujal.

TLÜ vastuvõtu spetsialisti Merit Paisti sõnul on populaarsete erialade tipus jätkuvalt õigusteadus, haldus – ja ärikorraldus, informaatika ja psühholoogia. 

Muudatused õppekavades

EKA avab koostöös TLÜ-ga kunstiõpetaja ühisõppekava. Õppekava ühendab mõlema ülikooli tugevaimad küljed: TLÜ panustab pedagoogikasse ning EKA pakub kunstiõpet, didaktikat ehk õpetamisteadust ja esteetikat. Uue rahvusvahelise õppekavana on avatud interaktsioonidisaini õppekava ning inglisekeelsena avatakse õppekava disain ja rakenduskunst.

TÜ-l vastuvõtuspetsialisti Kaja Karo sõnul on uute õppekavade mõiste pisut avaram kui lihtsalt õppekava nullist peale loomine. "Tegelikult oleme suuresti reorganiseerinud ja reforminud,“ lausus Karo. Kaheksa uue õppekava hulka kuuluvad: bakalaureuseõppes bioloogia ja elustiku kaitse; päranditehnoloogia; füüsika, keemia ja materjaliteadus; loodus- ja reaalainete õpetamine põhikoolis ning magistriõppes matemaatika ja statistika; infotehnoloogia mitteinformaatikutele; kunstide ja tehnoloogia õpetaja.

Et TLÜ-s avatakse õppekava, kus on integreeritud nii tehnoloogiad kui ka käsitöö, siis ei toimu tänavu eraldi vastuvõttu näiteks tööõpetuse ja käsitöö erialadele. TTÜ-l aga on plaanis järgmisest aastast mõned erialad ühendada, et tudengitel oleks võimalu esimesel aastal erialaga tutvuda ning spetsialiseeruda alles hiljem.

EKA-l ei ole plaanis ühtegi õppekava sulgeda, olgugi, et mõnele on tung oluliselt väiksem kui teisele. Põhjusena näeb EKA kommunikatsioonijuht Solveig Jahnke näiteks klaasitööstuste sulgemist, mistõttu tudengid näevad vähem potentsiaali pärast klaasikunsti – ja disaini õppekava läbimist tööle asumiseks. Küll aga tekivad pidevalt uued väiketöökojad ning paljud kunstikud loovad oma firmasid. Jahnke sõnul on EKA-sse õppima asunud inimesed üldjuhul väga motiveeritud ning seega suudavad endale leida väljundi ka erialadel, mille lõpetanute järgi ei ole nõudlus niivõrd suur.

Mida kandideerimisel meeles pidada

20.-30. juunini – TÜ avalduste esitamine infosüsteemis SAIS
25.-5. juunini – TLÜ avalduste esitamine infosüsteemis SAIS
30. juuni-1.juuli – EKA avalduste esitamine infosüsteemis SAIS
27.juuni-5. juuli – TTÜ avalduste esitamine sisseastumise SAIS

Kandideerijatel tuleks meeles pidada, et SAISi saab sisse logida vaid ID-kaardi abil. Pangaportaalid ja paroolikaardid kandideerimiseks enam ei sobi.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles